Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bernard Arnault, az LVMH luxuscégcsoport vezére és résztulajdonosa. Fotó: Jeremy Barande // Wikimedia Commons

Ők sem tudják megúszni: a koronavírus 300 milliárd dollárt vett el a világ 20 leggazdagabbjától egyetlen hónap alatt

Senkinek sem jó most, gazdasági értelemben sem: a világ leggazdagabb emberei februárban még a csúcson voltak, most óráról órára csökken a vagyonuk, ahogy a koronavírus (COVID-19) terjed. Arnault, Bezos, Gates és Zuckerberg mind megérzik, ami luxuskategóriás otthonaik biztonságán túl történik.

A koronavírus okozta világjárvány 293 milliárd dollárt vett ki a világ 20 leggazdagabb emberének zsebéből az amerikai Forbes becslései szerint. Amikor a Dow Jones február 13-án elérte történetének addigi csúcsát, a top 20 összesen több mint 1,4 billió dollárt tudhatott magáénak – a szám mára 1,1 billióra csökkent.

Egyedül hétfőn, március 16-án 68 milliárd dollárjuk úszott el, amikor a Standard & Poor 500 legértékesebb amerikai vállalatot mérő indexe 12, a Dow pedig 13 százalékot zuhantak.

Milliárdosok lejtmenetben: Bezos, Gates, Zuckerberg

Az elit klub legnagyobb vesztese számokban mérve mostanáig a Moët Hennessy–Louis Vuitton (LVMH) luxuskonglomerátum elnök-CEO-ja, Bernard Arnault (képünkön). Vagyona 29,6 milliárd dollárral csökkent február 13. és március 16. között: habár tavaly átlépte a 100 milliárd dolláros határt, és a Tiffany & Co. bekebelezésével végrehajtotta a világtörténelem legnagyobb luxusbevásárlását, jelenleg 79,9 milliárdon áll.

Részvényei 30 százalékot zuhantak. Ennek ellenére a luxusipari vállalat vasárnap bejelentette: három parfümgyártó egységét kézfertőtlenítők előállítására állítja át, ezzel fogja támogatni a francia egészségügyet.

Ha viszont az arányokat nézzük, mostanáig nem ő bukott a legtöbbet a pandémián: az indiai Mukesh Ambani, a Reliance Industries energiaipari vállalat alapítója – amely Indiai legértékesebb vállalata – csaknem vagyona harmadát elveszítette, és jelenleg 38,6 milliárd dolláros értéket tudhat magáénak.

Mindeközben Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere maradt az egyetlen, akinek vagyona meghaladja a 100 milliárd dollárt, mivel Bill Gates hétfői 5,8 milliárdos zuhanásával jelenleg 97,8 milliárd dolláron áll. Persze hamarosan Bezos is mehet utána, ő eddig összesen 25,6 milliárd dollárt bukott és most 105,1 milliárd a vagyona a becslés szerint. Ezzel egyébként övé a második legnagyobb veszteség Arnaulté után.

Ha pedig csak a hétfői napot nézzük, akkor Mark Zuckerberg lehet a legelkeseredettebb. A Facebook-alapító és CEO részvényei esése után 8,8 milliárd dollárral lett soványabb. Értéke a járvány kirobbanása óta 31 százalékkal, 54,3 milliárd dollárral csökkentek.

 

“Fiam, soha ne ígérd meg egy angol lánynak, hogy elveszed feleségül, hacsak nem gondolod komolyan. Ők elhiszik.”

báró Gelsey Henrik, báró Gelsey Vilmosnak 1942-ben