Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bernard Arnault, az LVMH luxuscégcsoport vezére és résztulajdonosa. Fotó: Jeremy Barande // Wikimedia Commons

Ők sem tudják megúszni: a koronavírus 300 milliárd dollárt vett el a világ 20 leggazdagabbjától egyetlen hónap alatt

Senkinek sem jó most, gazdasági értelemben sem: a világ leggazdagabb emberei februárban még a csúcson voltak, most óráról órára csökken a vagyonuk, ahogy a koronavírus (COVID-19) terjed. Arnault, Bezos, Gates és Zuckerberg mind megérzik, ami luxuskategóriás otthonaik biztonságán túl történik.

A koronavírus okozta világjárvány 293 milliárd dollárt vett ki a világ 20 leggazdagabb emberének zsebéből az amerikai Forbes becslései szerint. Amikor a Dow Jones február 13-án elérte történetének addigi csúcsát, a top 20 összesen több mint 1,4 billió dollárt tudhatott magáénak – a szám mára 1,1 billióra csökkent.

Egyedül hétfőn, március 16-án 68 milliárd dollárjuk úszott el, amikor a Standard & Poor 500 legértékesebb amerikai vállalatot mérő indexe 12, a Dow pedig 13 százalékot zuhantak.

Milliárdosok lejtmenetben: Bezos, Gates, Zuckerberg

Az elit klub legnagyobb vesztese számokban mérve mostanáig a Moët Hennessy–Louis Vuitton (LVMH) luxuskonglomerátum elnök-CEO-ja, Bernard Arnault (képünkön). Vagyona 29,6 milliárd dollárral csökkent február 13. és március 16. között: habár tavaly átlépte a 100 milliárd dolláros határt, és a Tiffany & Co. bekebelezésével végrehajtotta a világtörténelem legnagyobb luxusbevásárlását, jelenleg 79,9 milliárdon áll.

Részvényei 30 százalékot zuhantak. Ennek ellenére a luxusipari vállalat vasárnap bejelentette: három parfümgyártó egységét kézfertőtlenítők előállítására állítja át, ezzel fogja támogatni a francia egészségügyet.

Ha viszont az arányokat nézzük, mostanáig nem ő bukott a legtöbbet a pandémián: az indiai Mukesh Ambani, a Reliance Industries energiaipari vállalat alapítója – amely Indiai legértékesebb vállalata – csaknem vagyona harmadát elveszítette, és jelenleg 38,6 milliárd dolláros értéket tudhat magáénak.

Mindeközben Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere maradt az egyetlen, akinek vagyona meghaladja a 100 milliárd dollárt, mivel Bill Gates hétfői 5,8 milliárdos zuhanásával jelenleg 97,8 milliárd dolláron áll. Persze hamarosan Bezos is mehet utána, ő eddig összesen 25,6 milliárd dollárt bukott és most 105,1 milliárd a vagyona a becslés szerint. Ezzel egyébként övé a második legnagyobb veszteség Arnaulté után.

Ha pedig csak a hétfői napot nézzük, akkor Mark Zuckerberg lehet a legelkeseredettebb. A Facebook-alapító és CEO részvényei esése után 8,8 milliárd dollárral lett soványabb. Értéke a járvány kirobbanása óta 31 százalékkal, 54,3 milliárd dollárral csökkentek.

Las Vegas az a hely, ahol a pénz tényleg tud beszélni. Azt mondja: viszlát.