Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Niels Steeman // Unsplash

Prémiumot és emeléseket osztogat a kormány, de kitolódik a nyugdíjkorhatár – mutatjuk, kinek mikortól jár

Folytatódik az állami pénzszórás: a 80 ezres novemberi nyugdíjprémium után 1,2 százalékkal emeli a kormány a nyugellátást, míg a korhatár kitolódik.

2021. november elsejétől év eleji visszamenőleges hatállyal kell 1,2 százalékkal emelni az öregségi, özvegyi nyugdíjat és még 25 fajta ellátást – áll a nyugdíjemelési kompenzációról szóló rendeletben. Az egy összegben, hivatalból folyósított emelést a kormány novemberben fogja utalni, a nyugdíjprémiumnak nevezett egyszeri juttatás egységesen lesz 80 ezer forint.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy 435 ezer ember ennél kevesebbet kapott volna – de az állam egységesen, minimum 80 ezer forintot mindenkinek fizet,

idézte a Portfolio a miniszterelnököt.

A részben az infláció miatt is szükséges nyugdíjkorrekcióval lesznek olyan nyugdíjasok is, akik 100 ezer forintos prémiumot is kaphatnak. Az állam pedig itt nem áll meg: jövő év elején két heti nyugdíjat terveznek visszaadni, 2023-ban pedig még két hét kontóját állná a magyar állam.

Inflációt korrigálnak, a vártnál nagyobb emeléssel

A visszamenőleges hatályú, 1,2 százalékos emelés lényegesen meghaladja a várakozásokat és a törvényi előírások mértékét is, írja a 24.hu. Számításaik szerint ugyanis az első nyolchavi infláció és a már végrehajtott, 3,6 százalékos növelés különbsége 0,7 százalékpontos korrekcióra utalt.

Nem ez az első, javarészt infláció-korrigáló nyugdíjemelés, de a korhatár is tolódik kifelé. Fotó: Eduardo Barrios

Az állam így gyakorlatilag 4,8 százalékos éves inflációig kompenzálta a nyugdíjasokat.

Ez az államháztartásnak közel 200 milliárd forintos költséget jelent, a világjárvány miatt eltörölt, költségvetési korlátokat előíró uniós kötelezettségvállalások sem szabnak határt a kormány költekezésének.

Nagy a költekezés, de ára van

Az adok mellett a veszek is érvénybe lépett a kormány intézkedéseinél: ismét kitolódik a nyugdíjkorhatár, az 1957-ben születetteknél 65 évre emelték a határt. Így a Magyar Államkincstár összeállítása szerint az ötvenes években születettek számára kicsit bonyolult korhatár-táblázat így alakul:

 • 1952-es születésűek 62. életév betöltését követő 183. naptól,
 • 1953-as születésűek 63. életév betöltésétől,
 • 1954-es születésűek 63. életév betöltését követő 183. naptól,
 • 1955-ös születésűek 64. életév betöltésétől,
 • 1956-os születésűek 64. életév betöltését követő 183. naptól,
 • 1957-es születésűek 65. életév betöltésétől

jár a nyugdíj a jelenlegi jogszabály szerint. Öregségi nyugdíjra azonban csak akkor jogosult egy személy, ha 20 év szolgálati időt teljesített – tizenöt év szolgálati idő felett résznyugdíjat lehet kapni.

A nők továbbra is 40 év szolgálati idő után nyugdíjba mehetnek. Fotó: Anthony Metcalfe

A nők kedvezményes nyugdíjkorhatára továbbra is maradt: ők 40 év szolgálati idő után, kortól függetlenül jogosulttá válnak, a szolgálati időbe maximum 8 évnyi gyermeknevelést lehet beleszámolni.

A régió is konvergál a 65 évhez

A 65 év nem egyedi a régióban: a környező országokban szinte mindenhol ez a nyugellátás korhatára. A Portfolio összegyűjtötte, milyen, a magyar helyzethez hasonló trendek láthatóak:

 • Ausztria: A nőknél jelenleg 60 év, de 2033-ra eléri a 65 évet
 • Csehország: 63 év 8 hónap, 2030-ig emelik 65 évre
 • Horvátország:  A nők 62,5 éves korhatára zárkózik fel a férfiak 65 évére, majd mindkettő 67 évre emelkedik
 • Románia: Férfiaknál 65 év, a nőknél 61 év 4 hónap, amit 2023-ig 63-ra emelnek
 • Szerbia: férfiaknál 65 év, nőknél 63 év 2 hónap
 • Szlovákia: 62 év 7 hónap, 2023-ig emelkedik 64 évre
 • Szlovénia: 65 év az általános, de 40 évnyi jogviszonnyal már 60 évtől nyugdíjba vonulhatnak
 • Ukrajna: 28 munkaévhez kötött, 60 éves kortól lehet nyugdíjba vonulni.

Oszd meg!