rövid hír

Sokan nem ismerik ezt az adóvisszatérítést, és milliókat hagynak parlagon

Forbes
2022. május 04. 2 perc olvasás

20 százalékos adóvisszatérítés vonatkozik a nyugdíj-megtakarításokra, de nem automatikusan. Akik elfelejtik igényelni, tízezrekről, évek alatt milliókról mondanak le.

Az állam közvetlenül, pénzzel is ösztönzi a nyugdíj-megtakarítást, 20 százalékos adóvisszatérítés igényelhető az éves befizetésekre, aminek maximuma a befizetési formától függően 100-150 ezer forint lehet. Azonban nem automatikusan érkezik vissza a pénz, minden évben külön kell igényelni az adóbevallás elkészítésekor. Akik elmulasztják, azok gyakorlatilag bent hagyják az összeget.

A Bankmonitor megkérdezte a NAV-ot, hányan igénylik a visszatérítést. A NAV a saját és a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) adatai alapján azt válaszolta, hogy az elmúlt években a jogosultak 80-88 százaléka igényelte csak vissza a pénzt.

A maradék 12-20 százalék tehát nem él a lehetőséggel, ami 2020-ban összesen 72 ezer embert jelentett.

Ha a visszatérítés átlagos összegét 49 ezer forintot veszünk alapul, akkor a visszatérítést ki nem használók összesen több mint 3,5 milliárd forint állami támogatástól estek el.

Azt ugyanakkor a Bankmonitor is kiemelte, hogy a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek között vannak olyanok, akik nem fizetnek személyi jövedelemadót, például a katás vállalkozók, illetve a négy- vagy többgyermekes anyák csoportja. Az ő esetükben az adóvisszatérítés kihasználatlanságát nem mulasztás, hanem jogosulatlanság okozza.

De a legtöbben egyszerűen elfelejtenek élni a lehetőséggel vagy nem is tudnak róla. A bent hagyott összeg az évek alatt milliós nagyságrendre nőhet.

Ha valaki 40 éves korában kezdte a megtakarítást, és havi 20.000 forintot tett félre, amelyet évente 3%-kal növelt, akkor 65 éves koráig 8,75 millió forintot tett félre a számlájára.

Az évtizedek során így összesen 1,75 millió forintnyi szja-visszatérítést kapott, amely a hozamokkal együtt 3,7 millió forintra hízhat, mire nyugdíjba vonul. Aki jogosult lenne az adóvisszatérítésre, de nem használja ki, ezt a pénzösszeget veszíti el.