Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT

Nagyot gurított májusban a 4iG, a Magyar Telekomot is megelőzte a tőzsdén

A Csányi Sándor vezette OTP és a Jászai-féle 4iG vezették májusban a tőzsdei áremelkedést, írja közleményében a Budapesti Értéktőzsde (BÉT).

7,4 milliárd forintos forgalmával jócskán megelőzte a Magyar Telekomot is, utóbbi cég mindössze 3,7 milliárd forintos tőzsdei forgalmat generált. A két vállalkozás közti viszonyról 2019-ben sokat írt a forbes.hu is – a tervek szerint a 4iG vásárolta volna fel a Magyar Telekomhoz tartozó T-Systemst, ám az üzlet végül az utolsó pillanatban meghiúsult.

A cég ennek ellenére sikert-sikerre, azaz, hogy állami megrendelést állami megrendelésre halmoz. Csak májusban, mindössze 12 óra alatt egy 3,7 milliárd forintos, valamint egy 970 millió forintos pályázatot nyertek el, a BÉT közlemény szerint „sorra jelentette be üzleti sikereit”.

A 4iG régi szereplője a pesti parkettnek, de a szekere akkor indult csak meg igazán, amikor Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért megjelent a cégben, amely azóta a kormányzat egyik fontos informatikai beszállítója. Jászai a cég vezetője és főrészvényese lett azóta, hogy az Opus-Konzum tőzsdei összeolvadás után felsővezetőként otthagyta Mészáros cégeit.

Ami az általános májusi forgalmat illeti, a BÉT „moderált aktivitást” észlelt: az azonnali részvényszekció 257,8 milliárdos összesített, azaz napi 12,9 milliárd forintos átlagos forgalmat generált – összehasonlításképpen áprilisban 364,9 milliárd forint cserélt gazdát.

A májusi forgalom 54,5 százalékát, 140,39 milliárd forintot az OTP adott ki, a Richter és a Mol 43,3, illetve 48,6 milliárd forintos forgalmat értek el.


Az OTP vezére, Csányi Sándor még április végén adott élő Facebook-interjút a Brain Bar alapítójának. Ebben a válságot is elemezte, szerinte nagyon mély, de nem lesz tartós. Akkor az OTP aktuális szerepléséről is beszélt.

„Az OTP árfolyamának zuhanása, ami bekövetkezett az elmúlt hónapokban, ennek nem volt más alapja, mint esetleg makro-, de inkább világgazdasági hangulatváltozás” – fogalmazott.

Borítókép: Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT

 

“Minél messzebbre nézel hátra, annál messzebbre látsz előre.”

Winston Churchill