rövid hír

Megvan, melyik magyar bank adott tízmillió euró hitelt Marine Le Pen kampányára

Forbes
2022. március 09. 2 perc olvasás

Közzétették a francia elnökjelöltek vagyonnyilatkozatait, így kiderült, hogy az MKB-tól kapott Marine Le Pen 10,6 millió euró hitelt, írja a hvg.hu.

10 691 775 euró, azaz mostani árfolyamon 4,1 milliárd forint hitelt kapott Marine Le Pen az elnöki kampányára egy magyar banktól – derült ki még februárban. A szélsőjobboldali párt akkor elismerte, hogy kapott hitelt, azt viszont nem árulta el, hogy tényleg Magyarországról jött-e a pénz. Most azonban megvan a válasz, hogy melyik magyar bank segítette a politikus kampányát:

az MKB.

Ezt azért lehet egész biztosan tudni, mert a francia elnökválasztáson induló összes jelölt leadta a vagyonnyilatkozatát, így Le Pen nyilatkozata is nyilvános lett.  A hvg.hu-n bele is lehet lapozni a dokumentumba.

Marine Le Pen tavaly októberben járt Orbán Viktornál. Amikor a francia RTL rákérdezett, hogy a magyar miniszterelnök segített-e hitelhez jutni, a párt hivatalosan nem adott választ, egy névtelenséget kérő forrás pedig annyit mondott, hogy volt ugyan közvetítő, de nem egy politikus.

Mészáros Lőrinc nagybankja 

Az MKB Mészáros Lőrinc érdekeltségében van, és épp egy bonyolult összeolvadás kellős közepén tart, a bank ugyanis összeáll a Takarékbankkal és a Budapest Bankkal. A formálódó szuperbank feletti cég a Magyar Bankholding, ennek egyik meghatározó tulajdonosa Mészáros Lőrinc, sőt nemrég a lánya is ide igazolt át az Opus Globaltól, hogy a fúzióra koncentrálhasson

Borítókép: Marine Le Pen, forrás: a Facebook-oldala