Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Milyen válság? Történelmi csúcson zárt a magyar tőzsde

Noha a koronavírus-járvány tavalyi első hullámát még komolyan megszenvedte a magyar tőzsde is, azóta folyamatosan emelkedett a BUX. Most pedig történelmi csúcsra ért, a pénteki rekord után ismételten. 

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 169,40 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 49 015,24 ponton, új történelmi csúcson zárt hétfőn, írja az MTI.

A részvénypiac forgalma 7,1 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek a pénteki záráshoz képest.

A BUX index elmúlt 5 éve – bejelöltük az első komolyabb lezárás utáni mélypontot, ez tavaly március közepén volt. Most rekordon az index. Forrás: BÉT, 2021. június 14.

Nem volt semmi érdekes, csak a rekord

Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta, nem volt túl eseménydús a kereskedés a magyar tőzsdén. A nemzetközi piacokon is kivárnak a befektetők az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdai kamatdöntő ülése előtt.

A magyar részvényindex alacsony forgalom mellett enyhe pluszban fejezte be a napot, de ez a mérsékelt emelkedés is azt jelenti, hogy a pénteki után ismét új csúcson zárt a BUX – tette hozzá.

A Mol 12 forinttal, 0,49 százalékkal 2426 forintra csökkent, 1,7 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 70 forinttal, 0,42 százalékkal 16 630 forintra erősödött, forgalmuk 3,2 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1,5 forinttal, 0,36 százalékkal 424 forintra nőtt, forgalma 71,9 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 30 forinttal, 0,36 százalékkal 8305 forintra emelkedett, a részvények forgalma 1,3 milliárd forintot ért el.

Boldog milliárdosok

A vezető papírok emelkedésének néhány közérdekű alapítvány is örülhet, csak úgy mint jópár milliárdosunk – így az OTP-vezér Csányi Sándor, vagy az Auto Wallisban és az Alteóban egyaránt érdekelt Veres Tibor.  

A nap nyertesei között a Mészáros-birodalom 

A nap nyertesei között ott van a 7,7 százalékos pluszban záró Opus Global – 266,7 forinton záró papír még így is messze van attól, amit maga a főtulajdonos az Equilor egy korábbi elemzése alapján vár, de péntek óta – amikor Mészáros szokásától eltérően, igaz egy kényelmetlen témákat nemigen feszegető, nagyinterjút adott – erőteljes növekedésbe kapcsolt

A BUMIX 3812,06 ponton zárt hétfőn, ez 99,64 pontos, 2,68 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Oszd meg!