Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Miért mindenki akkor vesz lakást, amikor a legdrágább?

Kiugró keresletet mért a lakáspiacon a Duna House januárban, miközben folyamatosan nőnek az árak. Budán a legtöbb tranzakció már a 40 millió forint fölötti sávban történt, de országosan és lakástípusonként is minden szempontból erősen indult az év. A vevők nyilván arra számítanak, hogy kitart még a lendület.

Közhely, hogy az ingatlanpiac sokkal rugalmatlanabb, mint mondjuk a tőzsde, itt nem lehet akár percenként ellenkező előjelű döntést hozni és tranzakciókat lebonyolítani. Az átfutások hosszabbak, a keresleti és árgörbék lankásabbak, nincsenek olyan hektikus mozgások, mint az értékpapírpiacon, nagyobb a tehetetlenség, de azt például ugyanolyan nehéz eltalálni, hogy egy ciklusnak mikor érjük el az alját vagy a tetejét.

Most sem lehet tudni, hogy meddig tart még a pár éve elindult áremelkedés a magyarországi ingatlanok piacán, de januárban is tovább drágultak a lakóingatlanok az egész országban, és ezzel együtt járt a kereslet bővülése. Ami azért is érdekes, mert február és március 20-30 százalékkal még erősebb forgalmat szokott mutatni.

Ha tehát az embernek az az érzése, hogy mindenki akkor akar lakást venni, amikor az árak épp az egekbe szállnak, akkor el kell, hogy fogadja, ez a piac már csak ilyen. Egyrészt ilyenkor lépnek ki a piacra az eladók is, másrészt Magyarországon különösen beégett a nézet, miszerint minden körülmények között az ingatlan a legjobb megtakarítás. A vevők tehát minden bizonnyal arra számítanak, hogy befektetésnek is remek dolog az ingatlan, hosszú távon még feljebb megy az áruk. Nem utolsó sorban pedig hajtja a forgalmat az a félelem is, miszerint a kormány jövőre tényleg kivezeti a kedvezményes 5 százalékos lakásáfa kulcsot a piacról.

Egy biztos, a keresleti index januárban lokális csúcsra ugrott, és legyen szó panel- vagy téglalakásokról, a drágulás országosan kimutatható. A Duna House Barométer valós piaci adatok alapján készített gyorselemzéséből válogattunk.

Rég volt ilyen erős a január

A tranzakciószámokra vonatkozó becslés kedvező képet mutat. Januárban, országosan 10 918 ingatlan adás-vétel bonyolódott, amely 4,5 százalékkal erősebbnek számít, mint a tavalyi év ugyanezen időszaka. A Kereslet Index szintén nagyot ugrott és 99 százalékpontos értékével az elmúlt két év egyik legmagasabb értékén áll. Az év eleji magas keresleti index értékek jellemzően az év első felében már valós tranzakciókká konvertálhatnak, amely a szakemberek várakozásait támasztja alá.

 

Ami az árakat illeti, az emelkedő tendencia egyelőre tisztán látszik, de az egyhavi adatokból még nem mérhető pontosan a mértéke. Tény, hogy januárban az ország minden területén emelkedtek a panel- és a téglalakások árai, az előző negyedév átlagához és az előző év januárjához képest is.

  • Az ország keleti felében egy panel négyzetméter ára átlagosan 225 ezer forint, ugyanez Budapesten a pesti oldalon már 362 ezer forint volt.
  • A legmagasabb árakat a belvárosban és Budán található téglalakásoknál találunk, itt 564 ezer Ft/m2 ár volt az átlagos januárban.
  • A használt téglalakások átlagos négyzetméter ára az előző hónaphoz képest jelentősebben emelkedett, a nyugati országrészben 21 ezer forinttal, míg a keleti országrészben 10 ezer forinttal.
  • Az átlagos értékesítési idő az egész országban a téglalakások esetében bizonyult hosszabbnak.

 

Budapesten érdekes tendenciát mutat a kerületek iránti érdeklődés – most először szorongatták meg a XIII. kerület régóta éllovas pozícióját. Az erőteljes kihívó Zugló, amely iránt januárban a budapesti ingatlankeresők 18 százaléka érdeklődött.

Oszd meg!