Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT

Mészáros Lőrinc kiszállt egy tenderkirály cégből

A Mészáros Lőrinc többségi tulajdonába tartozó tőzsdei befektetési holding, az Opus Global, valamint szintén a felcsúti milliárdoshoz köthető Konzum PE magántőkealap kiszáll a kormányzati informatikai tenderek koronázatlan királyából, a szintén tőzsdén jegyzett 4iG-ből. Jászai Gellért még távolabb lépett ezzel a Mészáros-birodalomtól.

A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója ugyanis tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett információk szerint a Jászai Gellért érdekeltségében lévő KZF Vagyonkezelő Kft. megvásárolja az Opus Global Nyrt. (9,95%) és a Konzum PE Magántőkealap (11,63%) informatikai vállalatban lévő részvénycsomagját. Az üzletember, aki tavaly június óta már a 4iG legnagyobb befektetője, az adásvétel lezárását követően 61,79 százalékra növeli részesedését az informatikai társaságban.

A bejelentés értelmében Jászai Gellért vagyonkezelő társaságán keresztül megvásárolja az Opus Global Nyrt. és a Konzum PE Magántőkealap tulajdonában lévő 4iG részvényeket. A felek az Opus 9,95 százalékos, valamint a Konzum PE 11,63 százalékos részvénycsomagjának megszerzéséhez szükséges adásvételi megállapodásokat az igazgatóságok és a tulajdonosi hozzájárulásokat követően megkötötték.

Jászai tovább távolodott Mészáros Lőrinctől

A 4iG a Mészáros-Jászai tandem megjelenése óta sorra nyeri el a nagy kormányzati tendereket, javarészt a közbeszerzéseknek köszönhetően látványos növekedésnek indult a cég. Jászai fontos embere volt Mészárosnak, ő vezényelte le a két tőzsdei befektetési cég, az Opus és a Konzum összeolvadását, vagyis fontos bizalmi posztot töltött be a Mészáros-birodalomban, majd a 4iG-n keresztül megkezdte a szétválást korábbi üzlettársától. A mostani lépés ebbe a trendbe is illeszkedik (az Opus pedig tovább tisztítja ezzel portfólióját, ami fontos lehet a befektetőknek). Az Opus azzal érvelt a kiszállás mellett, hogy erre most volt a legjobb lehetősége és megfelelő ajánlatot kaptak (mivel az ügylet tőzsdén kívüli, nem fogjuk pontosan megtudni, mennyire is volt jó az ajánlat, az ilyen ügyletek amúgy sem állnak távol a Mészáros-világtól).

A 4iG árfolyama és forgalma az elmúlt egy évben. Forrás: BÉT, 2020. július 1.

A mai napon bejelentett ügyletek jelentős változást eredményeznek a 4iG tulajdonosi szerkezetében: Jászai Gellért közvetett módon – IKON Befektetési Alapkezelő Zrt.-n és a KZF Vagyonkezelő Kft.-n keresztül – a társaság mindösszesen 61,79 százalékos részvénycsomagját tulajdonolja majd, amely szavazatok 63,86 százalékos arányát biztosítja.

Borítókép: Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT

Oszd meg!