Edgeplorer / 123RF
Fotó: Edgeplorer / 123RF
Pénz

Mentőcsomagok, jegybanki alapkamat, Google Pay – ezek voltak 2020 legfontosabb pénzügyi eseményei

Forbes
2020. december 29. 5 perc olvasás

Idővonalon 2020 legfontosabb pénzügyi eseményei.

Elindult az azonnali fizetési rendszer, rendkívüli intézkedések, mentőcsomagok jöttek a koronavírus-járvány miatt, négy év után pedig változott a jegybanki alapkamat. Pénzügyi szempontból (is) igencsak aktív volt 2020, a Bank360.hu idővonalra tette a legfontosabb eseményeket.

#1 Elindult az azonnali fizetési rendszer

Az azonnali fizetési rendszer (AFR) indulása lehetővé teszi az azonnali utalást: a bankok az utalás befogadásától számított 5 másodpercen belül feldolgozzák az utalást, attól függetlenül, hogy milyen nap vagy napszak van, azaz hétvégéken és ünnepnapokon is. Szintén változás a másodlagos számlaazonosítók bevezetése, 2020-tól anélkül utalhatunk valakinek pénzt, hogy tudnánk a számlaszámát. Másodlagos azonosító lehet egy e-mail cím, telefonszám, adószám a vállalkozásoknál vagy az adóazonosító jel a magánszemélyeknél.

#2 Járványhelyzet

A járvány gazdasági hatásait több intézkedéssel próbálta enyhíteni a kormány: általános törlesztési moratóriumot hirdetett, adókedvezményeket kaptak a vállalkozások, emellett maximalizálta a fogyasztási kölcsönök teljes hiteldíj mutatóját, a mindenkori jegybanki alapkamat + 5 százalékban.

A mindennapi pénzügyekre is hatással volt a járvány: kártyás vásárlásoknál már csak 15 ezer forint felett kell PIN-kódot megadni, ez az intézkedés 2021-ben is velünk marad.

#3 Mentőcsomagok a vállalkozásoknak

A járvány miatt nehéz helyzetben került kis- és középvállalatok (kkv) számára tavasszal több vállalati hitelprogramot is hirdettek: áprilisban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentette be az NHP Hajrát, mellyel legfeljebb 2,5 százalékos ügyleti kamattal juthatnak a vállalkozások plusz forráshoz. Az eredetileg meghirdetett 1500 milliárd forintos keretösszeg azóta tovább bővült, novemberben további 1000 milliárd forint bevonásáról döntött a jegybank. November végéig ennek nagyjából a fele fogyott el.

A másik jelentős mentőmellény a vállalatok számára a Széchenyi Kártya Program új elemeinek indulása volt, május közepén. A Kavosz által koordinált hitelprogram állami kamattámogatással kínál kölcsönt a vállalkozásoknak.

#4 Négy év után először változott a jegybanki alapkamat

2016 májusa óta éltünk együtt a 0,9 százalékos jegybanki alapkamattal, ez 2020 júniusáig volt így. Június 24-től a referenciaérték 0,75 százalékra csökkent, ami magával húzta a THM-plafont is, 5,9 százalékról 5,75 százalékra.

Július végén ismét kamatot vágott a jegybank, ekkor 0,6 százaléknál állt meg az érték, azóta ez van érvényben.

#5 A második hullám

Ősszel drasztikusan nőni kezdett a fertőzöttek száma, ami újabb intézkedéseket indokolt. Szeptember közepén jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy 2021. június 30-ig meghosszabbítják a moratóriumot bizonyos társadalmi csoportok számára. Ezt decemberben felülírta egy újabb bejelentés, amely alapján a törlesztési moratórium továbbra is vonatkozik azokra az adósokra, akikre idén. 

#6 A lakástámogatás nem állt le

Ősszel számos intézkedést jelentett be a kormány, amelyek a már meglévő családtámogatási rendszert egészítik ki. 2021. januártól az alábbi változásokra számíthatunk:

  • visszatér az 5 százalékos lakásáfa,
  • a csokos vevők az 5 százalékot is visszaigényelhetik,
  • maximum hatmillió forintos lakásfelújítási kölcsönt vehetnek fel a családok, amiből legfeljebb hárommillió forint vissza nem térítendő is lehet,
  • a csokos vevőknek nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni,
  • tetőtér beépítésre több csokot lehet felvenni.

#7 Már csak egy lakástakarékpénztár maradt talpon

Október közepén az Erste Lakástakarékpénztár bejelentette, hogy novembertől felfüggeszti az értékesítést, így már csak a Fundamenta Lakáskasszánál köthetünk lakástakarék szerződést.

#8 Elindult Magyarországon a Google Pay

Több év várakozás után a magyar androidosok is regisztrálhatják Mastercard kártyáikat a Google fizetési szolgáltatásába, így lehetővé téve az érintéses fizetést andoridos készülékeken. Indulásnál a Revolut, a Curve, valamint a Monese szolgáltatóknál válik elérhetővé a szolgáltatás, a hazai kereskedelmi bankok kártyáit még nem használhatjuk.

Mit adott nekünk 2020?

A Bank360.hu elemzői szerint érdemes kiemelni a pozitívumokat és tanulni az eseményekből. A járvány hatására előtérbe kerültek az elektronikus bankolás előnyei, illetve a készpénzhasználat visszaszorításának a fontossága, emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy az AFR bevezetésével nagy lépést tett előre a hazai bankrendszer, ez a teljes lakosság életét egyszerűbbé teszi nemcsak a járvány idején, hanem utána is.

És akkor a várva várt idővonal:

Forrás: Bank360.hu

Borítókép: Edgeplorer / 123RF