rövid hír

A nyugatot jelentősen meghaladó feláron jutunk gázhoz

Forbes
2022. április 08. 2 perc olvasás

Az orosz-ukrán háború februárban felforgatta az európai és a hazai gázpiacokat. Míg a hónap első felében a spot árak 80 €/MWh körül ingadoztak, az háború kitörése után az árak megugrottak, mivel a piaci szereplők az orosz források csökkenését árazták. A földgázszállításokat érintő szankciók elfogadására ugyanakkor a hónap végéig nem került sor, így az árak kismértékben konszolidálódtak – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) februári földgázpiaci jelentéséből.

Az orosz kereskedelmi áramlások várt leépülése és emiatt a globális földgáz- és kőolajkínálat szűkülése minden energiahordozó árát növelte. A 2023. éves földgáztermék árát befolyásoló tényezőárak közül februárban a szén euróban mért ára 30,5 százalékkal, az olaj ára 6,2 százalékkal növekedett.

Mivel egy jövőbeli potenciális forrásszűke erősebben érinti az orosz gázimportra jobban rászoruló régiót, a magyar gázpiacon nagyon alacsony forgalom mellett a nyugat-európai piacokat jelentősen meghaladó feláron lehetett gázhoz jutni.

Deutsche Bank: hatalmas probléma lehet az amerikai gazdasági visszaesés

A piac az orosz források szűkösségével kapcsolatos kockázatokat tartósan beárazta, a 2023-as éves termék ára 60 €/MWh fölé emelkedett.

Jóllehet a piaci szereplők az orosz források elapadását árazták, a Gazprom európai szállításai emelkedtek a háború kitörése után. Az orosz szállítás növekedése érintette valamennyi vezetékes ellátási pontot. Az európai LNG import ugyanakkor némileg csökkent a januári csúcsértékhez viszonyítva.

A hőmérséklet- és munkanaphatásokat figyelembe véve a havi átlagfogyasztás az előző évihez képest 3 százalékkal nőtt. A csúcsnapi felhasználás 547 GWh-t tett ki, ami jóval alacsonyabb volt, mint az előző évi hidegebb februárban.