Edgeplorer / 123RF
Fotó: Edgeplorer / 123RF
Pénz

A bankok szinte semmit nem fizetnek a náluk tárolt megtakarítások után, hiába a szigorítás

Forbes
2021. december 06. 2 perc olvasás

Bő két hét alatt négyszer emelte az irányadó rátát a Magyar Nemzeti Bank, de a bankoknak nem áll szándékában magasabb kamatot fizetni a náluk lekötött betétekre.

Gyakorlatilag semmit nem fizetnek a bankok a náluk tárolt megtakarításokra. A betéti kamatok hirdetménye a pénzintézetek többségénél évek óta nem változott, miközben a pénzromlás üteme egyre gyorsabb, írja az Azenpenzem.hu. Igaz, nincsenek is rákényszerülve:

a hitelkamatok közben meredeken emelkednek, így egyre többet keresnek a lekötött betéteken.

Eközben októberben 6,5 százalékos volt az infláció, a novemberi adat a héten jön ki és decemberben is az októberinél magasabbra számítanak az elemzők. Jövőre átlagosan 5 százalék körüli inflációval számolnak, így az a pénz, amit bankokban kötünk le tovább veszít az értékéből a 0,01 százalékos betéti kamatok mellett.

Fürdenek a likviditásban

A portál szerint a betéti kamatok azért nem mozdulnak, mert a különféle támogatott lakossági és vállalati hitelek formájában hatalmas mennyiségű pénzt öntött az elmúlt években a piacra a kormány és főleg a jegybank. Ráadásul a lakosság a nulla közeli kamatok ellenére is főleg bankbetétben takarít meg. Eközben az otthon tartott készpénzállomány is óriási mértékűre duzzadt,

az MNB adatai szerint szeptember végén 5820 milliárd forint készpénz volt a lakosság kezében.

Most még az állampapír fizet legjobban

A jelenlegi kínálatból még mindig a lakossági állampapír fizet a legjobban a pénzünkre. Ugyanakkor a növekvő infláció miatt a Magyar Állampapír Plusz 5 évre kínált, átlagosan 4,95 százalékos kamata veszíthet a vonzerejéből. Az hogy a lakosság hónapról hónapra tartósan 5 százalék feletti inflációs mutatókkal találkozik, elveheti a kedvét ettől a megtakarítástól, és nőhet a visszaváltások aránya is, mutat rá a portál.

Borítókép: Edgeplorer