rövid hír

Megágyazott az MNB annak, hogy megvédje a forintot az összeomlástól

Forbes
2021. november 30. 2 perc olvasás

Megváltoztatta a kamatfolyosót a jegybank. Ez jó és hasznos dolog, röviden elmagyarázzuk, miért.

Sietett a jegybank, hogy ne kelljen a kamatdöntő ülésig várnia: már ma megváltoztatták a kamatfolyosót. Az alsó szélét (a betéti kamatszintet) 45 bázisponttal, míg a felsőt (egyhetes fedezett hitel kamata) 105 bázisponttal emelték meg.

Leginkább a felső széle volt fontos: az alapkamat szerepét a hónap közepétől gyakorlatilag betöltő egyhetes betéti kamat már nagyon közelített a folyosó felső széléhez:

a szigorításokkal 2,9 százalékra emelkedett az irányadó ráta, ami csak 15 bázispontra van a korábbi, 3,05 százalékos plafontól.

A jegybank ezt a határt nem lépheti át. Azt azonban mindenki tudta, hogy jóval nagyobb léptékű szigorításra van szükség. A Forbes-nak a múlt héten nyilatkozó elemzők szerint legalább további 100 bázispontos emelés lenne szükséges ahhoz, hogy az elszabaduló inflációnak és a fék nélkül gyengülő forintnak gátat szabjon.

Borítékolható a csütörtöki kamatemelés

Ahhoz tehát, hogy a jegybank tovább szigorítson a következő hetekben és védje a forintot a gyengüléstől, először meg kellett emelnie ezt a szintet.

És pont ezt tette: mostantól a plafon 4,1 százalékon van, tehát a jegybank előtt egy igen szép, 120 bázispontos mozgástér van, aminek nagyját valószínűleg a következő, csütörtöki ülésen ki is használják.

A piac is úgy értelmezte a lépést, hogy a jegybank kész tovább szigorítani, a forint elindult az euróval szembeni 368-as szintről a 366-os felé. És várhatóan az elszálló infláció és a gyengülő forint miatt a jegybank bőven fogja még emelni a kamatszintet.

Borítókép: Matolcsy György, az MNB elnöke. Forrás: MNB//Facebook