Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Még mindig óvatosak vagyunk a lakáshitelekkel, de úgy tűnik, már nem sokáig

Még mindig óvatosak a lakáshitelesek, de némileg élénkült a piac februárban: ez az egyik tanulsága a money.hu jegybanki statisztikákat feldolgozó összeállításának. Mutatjuk, mik a legfontosabb tendenciák a lakáshitelpiacon.

Bár a járvány miatt továbbra is óvatosak a lakáshitelt felvevők, élénkülés látható a piacon, derül ki a money.hu hivatalos jegybanki statisztikákat feldolgozó összeállításából. A cég közleménye azt írja, februárban közel 69 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitelszerződést a bankoknál, ami ugyan 9 százalékkal elmarad az egy évvel korábbi szinttől, összességében viszont mégis arra utal, hogy csökkent a visszaesés mértéke: januárban ugyanis több mint 20 százalékos volt a visszaesés.

Januárban és februárban több mint 127 milliárd forint volt a lakáshitelek szerződéses összege, ami 18 százalékos csökkenésnek felel meg. A piaci feltételű lakáshitelek több mint 110 milliárd forinttal zárták az év első két hónapját (éves összevetésben ez 11 százalékos csökkenés), a támogatott hitelek összege 16,1 milliárd forintra csökkent (47 százalékos csökkenés).

A money.hu szerint a járvány fokozatos lecsengését követően erősödés várható majd. A támogatott lakáshiteleknél is erőteljes növekedés jöhet az idén, részben azért, mert február óta már igényelhető az állami otthonfelújítási programhoz biztosított kamattámogatott kölcsön.

Óvatosság a személyi kölcsönökkel kapcsolatban is

A lakáscélú hitelek mellett a legnépszerűbb kölcsönök közé tartozó új személyi kölcsönök összege is visszaesett az év első két hónapjában, 41 százalékkal (53 milliárd forintra). Februárban viszont az új személyi kölcsönök összege több mint 30 milliárd forintra rúhott, ami 2020 márciusa óta a legmagasabb összeg.

Borítókép: Sebestyén László

Oszd meg!