Fotó: Fotó: Scott Graham // Unsplash
rövid hír

Maradhat a gyorsított áfakiutalás, további adókönnyítések jöhetnek

Forbes
2021. április 21. 2 perc olvasás

Tavaly május óta összességében több mint ezermilliárd forint általános forgalmi adót utalt ki a korábban megszokottnál gyorsabban az adóhivatal. A járvány miatt bajba jutott vállalkozásokat segíti, ha ez az intézkedés az év végéig fennmaradhat – hangzott el a Nemzeti Versenyképességi Tanács hétfői ülésén.

Az ülésen a gyorsított áfakiutalást, illetve a covidra specializált méltányossági kérelmeket emelte ki a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Magyar újítás az úgynevezett elektronikus ellenőrzés, ez a koronavírus-járványban jelentősen megkönnyítette és egészségügyi szempontból is biztonságossá tette a kiutalás előtti ellenőrzéseket – jegyezte meg Izer Norbert MTI-nek. A kkv-k 75 nap helyett 30 nap alatt megkaphatják az őket megillető összegeket.

Az adózási előéletük alapján megbízhatónak minősített mikro-, kis- és közepes vállalkozások ennél is hamarabb juthatnak a visszaigényelt összeghez, esetükben 30 napról 20 napra rövidülhet a kiutalási idő.

Februárban rekordszámú, 75 ezer vállalkozás kapta meg rövidebb idő alatt a jogszerűen visszajáró forgalmi adóját, összességében 155 milliárd forintot.

Az államtitkár szerint jelentős versenyelőnyre tehet szert az ország, ha a gyorsított áfakiutalások 2021. végéig fennmaradnak, a 20 nap ugyanis a legrövidebb áfa-kiutalási határidő az Európai Unióban.

A tavaly tavasszal bevezetett adóügyi könnyítések közül az egyik legsikeresebb a koronavírusra specializált fizetéskönnyítés volt, amelyből akkor több mint hatezer érkezett, és mintegy 680 millió forint fizetendő adót engedett el akkor az adóhivatal. Izer Norbert szerint a covidra specializált méltányosság sikere az egyszerű igénybevétel és a rendkívüli gyors elbírálás mellett az volt, hogy még a cégek is csökkenthették fizetendő adójukat ötmillió forinttal.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács szerint

a gazdaság mielőbbi újraindításának is egy fontos eleme lehet, ha adófizetési könnyítési kategóriákat az év végéig kiegészíti a kormány a koronavírus-járványra tekintettel kérhető speciális méltányossági okokkal.