Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa

Nagy üzlet a pesti tőzsdén: Veres Tibor cégét megvette az Akko

A Wing csoport egyik leánycégét 18,5 milliárdért vásárolja fel a tőzsdei Akko Invest, amiben Veres ugyanúgy érdekelt, mint a Wingben.  

Az Akko Invest Igazgatótanácsa hétfői ülésén Magyarország egyik vezető ingatlanüzemeltető és szolgáltató cégének, a jelenleg a Veres Tibor-féle Wing Csoport tulajdonában álló Neo Property Services Zrt-nek 18,5 milliárd forintért történő felvásárlásáról határozott – jelentette a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa

Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa

A tavaly novemberben a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájába lépett társaság emellett döntött a társaság alaptőkéjének maximum tízszeresére történő felemelésének lehetőségéről, valamint új igazgatósági tag választásáról.

18,5 milliárd forintért vásárolhatja meg Magyarország egyik vezető ingatlanüzemeltető és szolgáltató cégét, a NEO Property Services Zrt-t (korábbi nevén Strabag Property and Facility) a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett AKKO Invest Nyrt.

Tárgyalnak a bankokkal

A NEO 2019-ben 23,3 milliárd forintos árbevételt és 1,5 milliárd forintos EBITDA-t ért el, az előzetes adatok alapján a vállalat 2020-ban is folytatta a növekedést. Jelenleg a WING Csoport tulajdonában álló NEO dinamikus növekedési pályán mozog, árbevételét 2015 óta közel megduplázta, és a jövőben az organikus növekedés mellett akvizíciókat és új szolgáltatások bevezetését tervezi.

Az Akko ezzel a lépéssel történetének legnagyobb akvizícióját hajtja végre, és jelentősen növelheti a kezelt vagyona nagyságát.

A vállalat célja a továbbiakban is a részvényesi érték maximalizálása. A tranzakciót az Akko saját és banki forrásból fedezi, a záráshoz a banki finanszírozás rendelkezésre állása még szükséges, mellyel kapcsolatban előrehaladott tárgyalások folynak.

Nagy célok az Akko előtt

További, jelentős növekedési terveinek megvalósítása érdekében az Akko Invest alaptőkéjének maximum tízszeresére történő felemelésének lehetőségéről is határozott. A két évre szóló felhatalmazás alapján a tőkeemelés során kibocsátandó új törzsrészvények kibocsátási értéke az erről szóló döntést megelőző száznyolcvan nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára vagy a megelőző háromszázhatvan nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára közül a magasabb. Prutkay Zoltán, az Akko Invest elnöke kiemelte, hogy a társaság részvényei tavaly szeptemberben kerültek be a BUX indexbe, majd novemberben a Prémium kategóriába.

Ezekkel a lépésekkel és a Neo akvizíciójával a vállalat még közelebb kerül ahhoz a céljához, hogy a magyar tőkepiac meghatározó vagyonkezelő cége legyen.

Az Akko két nagytulajdonosa közül az egyik a szintén Veres-érdekeltség Dayton-Invest, a Chantili Invest mögött pedig Ádámosi György bankár áll. 

Oszd meg!