Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Forrás: Business Insider

A New York-i tőzsde legfiatalabb női brókere genetikus diplomával került a pénzvilágba

Lauren Simmons mindössze 24 éves, ő a legfiatalabb női bróker a New York-i tőzsdén – na nem mintha olyan sokan volnának: Laurennel együtt csupán ketten dolgoznak teljes állású brókerként. Simmons „nem szeretne többé különlegesség lenni”, noha életútjáról nemsokára filmet forgatnak – írja a Business Insider.

Simmons nem pénzügyi diplomával került a tőzsdére, genetikusként végzett, és lassan két éve lesz annak, hogy teljes munkaidejű állást kapott a Rosenblatt Securities nevű brókercégnél.

„A legkevésbé sem érdekel, hogy pénzügyet végzett-e vagy sem”

– mondta Richard Rosenblatt vezérigazgató. Őt elsősorban az érdekli, hogy a munkatársai elemző szemléletűek és rendes emberek legyenek. „Mi itt kutatómunkát végzünk” – tette hozzá.

Lauren történetét tavasszal kapta fel a média, akkor már egy éve dolgozott a tőzsdén. A munkahelye azóta meghirdetett még egy brókeri állást, a 250 jelentkezőből viszont egy sem volt nő. Simmons szerint ennek az az oka, hogy a férfi érdeklődők magabiztosabbak, gyakran mindenféle követelmény teljesülése nélkül is beadják a jelentkezésüket egy adott pozícióra, a nők viszont félénkebbek, nem mernek kockáztatni, és elijesztik őket a sokszor inkább óvatosságból beillesztett passzusok, például, hogy minimum 10 év üzleti tapasztalat szükséges az állás betöltéséhez.

„Csak simán jelentkeznek”

– mondja Simmons a férfiakról, aki szerint nőként sem szabad félni a kihívásoktól. Ő már csak tudja: nem elég, hogy fiatal és nő, de ő a második afro-amerikai női alkalmazott a New York-i tőzsde 226 esztendős történelme során.

A Stanford University 2017-es tanulmánya szerint az amerikai pénzügyi piac dolgozói 75 százalékban férfiak, a vezető szerepeköröket pedig 80 százalékban szintén ők töltik be. Laurel szerint azonban „ez nem 100 százalékban az ő hibájuk, nem tehetnek róla, hogy nincsenek női és kisebbségi jelentkezők”. Szerinte mindez a következő generációban változhat meg.

„Őszintén szólva nem hiszem, hogy a klasszikus Wall Street-i gondolkodás sokáig fennmarad. Szerintem az emberek egy idő után belefáradnak,  hogy nem kapnak lehetőséget, és onnantól a saját kezükbe veszik a sorsukat, csinálnak majd egy saját alapot például.”

Lauren Simmons története egyébként sokakat inspirál – olyannyira, hogy Hollywood is lecsapott a sztorira, Kiersey Clemons színésznő főszereplésével filmadaptáció készül arról, hogyan jutott be a fiatal genetikus a pénzügyi világba .

Főoldali kép: Business Insider

Oszd meg!