Pénz

Oroszország megtámadja a bitcoint, bár nem nehéz padlóra küldeni

Forbes
2022. január 21. 4 perc olvasás

Az orosz jegybank teljesen eltiltaná a pénzügyi intézményeket a kriptopiactól, bár nem akarnak a kínaihoz hasonló teljes tiltást bevezetni. A bitcoin jegyzése féléves mélypontra került ma, a moszkvai szándék csak újabb rossz hír volt az amúgy is borongós hangulatban.

Újabb jelentős gazdasági térség tette fel a kezét, hogy betiltaná a bitcoint: a kriptopiac ellen jó ideje ágáló orosz jegybank azt javasolja, hogy tiltsák be a kriptovaluták kereskedelmét és bányászatát az országban. A jegybank szerint a kriptoeszközöket főleg pénzmosásra és a terrorizmus finanszírozására használják, továbbá a valuták leginkább egy piramisjátékra hasonlítanak, gyors térnyerésük pénzügyi kockázatot jelent az országban. Bár jelenleg ugyan legálisan lehet kriptoeszközöket tartani az országban, de fizetőeszközként nem lehet őket használni. Helyette saját kriptorubelt tesztelnek, a helyi deviza digitális verzióját, ami csak a nevében kripto: centralizált lesz a blockchain-rendszer egyik központi elemét jelentő decentralizáltság helyett.

A jegybank ugyanakkor tagadja, hogy a kínaihoz hasonló, teljes tiltást akarnának bevezetni, elsősorban a pénzügyi intézményeket akarja elzárni a területtől.

Kína az évek alatt többször is betiltott különböző kriptopiaci tevékenységeket, legutóbb tavaly szeptemberben vezettek be gyakorlatilag mindenre teljes tilalmat: nem lehet birtokolni, kereskedni, bányászni sem. Akkor a piacot nagyon megütötte a hír, a bitcoin jegyzése közel a felére esett, de hamar talpra állt és már novemberben mindenkori csúcsra futott. A kínai bányászok pedig inkább átvándoroltak a szomszédos Kazahsztánba, hogy ott folytassák a tevékenységüket, a kereskedők száma pedig ugyan csökkent, de hatósági eszközökkel nem lehet őket eltüntetni.

Amúgy is nagyon rossz a hangulat

Az orosz jegybank közleménye ugyanakkor csak egy újabb rossz hír volt, a piac három hónapja, a legutóbbi árfolyamcsúcs óta masszívan esik. A bitcon jegyzése mára a 40 ezer dolláros szint alá csúszott, a vezető valuták árfolyama ma további 6-8 százalékot esett, a teljes piaci kapitalizáció 10 százalékkal csökkent.

A Bitcoin árfolyama az elmúlt egy évben. Forrás: TradingView

A piaci hangulatot alapvetően az amerikai jegybank, a Fed szigorítási törekvései rontották el. Tavaly év végén a Fed jelezte: elindítja a taperinget, azaz elkezdi kiszívni a nyomtatott pénzt a piacról, valamint háromszor megemelni az alapkamatot – bár a piac már leginkább négy emelést áraz. A monetáris szigorítás általában rontja a tőkepiaci hangulatot, a kockázatos eszközökből pedig, mint amilyen a Bitcoin is, a kereskedők elkezdik kiszívni a pénzt, hiszen az alapkamat-emelés épp a legbiztonságosabbnak számító kötvénypiac hozamait emeli meg.

A kereskedők azonban bizonytalanok, hogy ma pontosan mi okozta az esést. Az orosz kereskedők és bányászok nem képezik a globális ökoszisztéma olyan jelentős részét, mint a kínaiak, így valószínűleg a moszkvai hírek csak újabb impulzust adtak az elmúlt egy nap zuhanásának.

Még az is felmerült, hogy a mai zuhanást a híres hedge funder és kriptobika, Raoul Pal egy Twitter-vitája váltotta ki, ahol bevallotta: egy kivételével az összes bitcoinját eladta.

A CoinDesk hívta fel a figyelmet, hogy a piacon az elmúlt 24 órában közel 600 millió dollárnyi pozíciót számoltak fel, döntő többségükben long pozíciókat. Az általános hangulaton az is rontott, hogy két napja Erik Thedéen, az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság (ESMA) alelnöke a Financial Times-nak azt mondta: be kellene tiltani a bitcoin-bányákat az unióban. A hír végigsöpört a sajtón, pedig Thedéen csak a sokkal erőforrásigényesebb bitcoinra gondolt, nem pedig az összes valutára. A Coindesknek megszólaló piaci elemzők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy leginkább Ázsiában, különösen Kínában zárják a pozíciókat, nagyon komoly eladási hullám van a kontinensen.

A borítóképen Vlagyimir Putyin / Fotó: Kreml