bitcoin_pixabay
Pénz

Idén sem lesz 100 ezer dolláros bitcoin, de azért feltámadhat a kriptopiac

Márton Szilárd
2022. február 09. 3 perc olvasás

Az elmúlt napokban a részvénypiacokkal párhuzamosan a kriptopiac is konszolidálódni tudott, sőt a bitcoin (BTC) napi grafikonján egy visszaigazolt csökkenő trendből való kitörést is láthattunk. Az alap forgatókönyv vendégszerzőnk szerint egy visszateszt, majd egy elbizonytalanító volatilitási időszak után emelkedés. Márton Szilárd írása.

A geopolitikai feszültségek és jegybanki szigor nagy része már benne van az árban. Az elmúlt egy hónapban a „Sell the rumor, buy the news” időszakát éltük. A rossz hírek nagy része kijött. Erre spekulálva a kockázatvállalóbb befektetők újra elkezdték venni a kriptopiacot.

BTC/USD napi árfolyam kitörés

Ez a lelkesedés visszarepítheti a BTC-t a heti kereskedési csatornájának tetejéhez, ami 68 200 dollár (USD) környékén van. Tavaly ősszel a befektetők nagy reményeket fűztek a BTC körüli még nem teljesen köztudott fejleményekhez, mint pl. a Schnorr-aláírások és taproot. A fejlesztések fő célja az volt, hogy egyszerűbbé, biztonságosabbá és így gyorsabbá tegyék a BTC rendszert, ami köztudottan lassúnak számított más PoS blockchain technológiákkal, például a Solanával szemben.

Ez a várakozás végül is egy sell the news effektus volt, a taproot hírek jelölték ki a BTC novemberi csúcsát. Innen, az elmúlt két hónapban, a kriptopiac kivégzése következett. Tehát kétségtelen, hogy az emelkedési forgatókönyvnek sok, még mínuszban ülő befektető örülne.

Amennyiben eljutunk odáig (ami nem lesz könnyű), sok befektető fejében máris felvetődhet a kérdés, hogy a következő lépcső a már sokszor beharangozott 100 ezer dolláros bitcoin lesz-e? Habár nem szeretek ennyire előreszaladni előrejelzésekkel, különösen nem a kriptopiacon, most kivételesen mégis megkockáztatnám a kijelentést, hogy nem, nem lesz idén sem 100 ezer dolláros bitcoin. Miért?

Azért, mert a tradicionális részvény-kötvény piacokon egy volatilis, nehéz évre számítok. Az elmúlt másfél év precedens nélküli giga monetáris és fiskális expanziója után tudjuk, hogy mindenhol szigorítás van kilátásban.

Ez még mindig expanziót jelent, csak ennek mértéke csökken. Ilyen időszakban a múltban is tudtak emelkedni a részvénypiacok, csak a volatilitás nőtt meg, illetve a részvényszektorok teljesítményében történt szerepcsere. Egy ilyen évben a befektetők már elkezdik kivonni a veszélyesebb, volatilisebb befektetéseikből a pénzt, és inkább biztosabb, magasabb kamatkörnyezetben (is) jól teljesítő részvények irányába súlyozzák át portfóliójukat.

Ez az átsúlyozási folyamat nem lineáris és ebből kifolyólag megenged még néhány szép pillanatot a techszektornak és a kriptónak is , de pont ezek a szektorok vannak a legnagyobb veszélyben 2022-ben.

Ebből kifolyólag már az is nagy bravúr a BTC-től ha visszaküzdi magát a kereskedési csatornája tetejéhez. Ennek közelében nem a 100 ezres árfolyamon, hanem már az eladáson gondolkodnék a kriptobefektetéseket illetően.

BTC/USD heti. Vissza a trendcsatorna tetejéhez?

Márton Szilárd,
a Concorde Csoporthoz tartozó Mozaique Alapkezelő befektetési igazgatója

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a szerkesztőség tagjai, véleményük nem feltétlenül tükrözi a Forbesét.

Kapcsolódó: