Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Középsávban a legnagyobb az OTP Bank Romania

Tovább terjeszkedik az OTP Bank Romania. A BancaRomaneasca megvásárlásával a bank az ország legjelentősebb középméretű bankjává válik.

A National Bank of Greece megállapodást írt alá az OTP Bank Romania-val a BancaRomaneasca-ban meglévő 99,28% tulajdonrészének eladásáról. A tranzakció magában foglalja a BancaRomaneasca (BROM) National Bank of Greece (NBG-kereskedelmi vállalkozás) tulajdonában lévő részvényeit, valamint az NBG más leányvállalataihoz tartozó egyéb romániai kitettségek megvásárlását. A tranzakció eredményeként az OTP Bank Romania a 8. legnagyobb szereplővé válik az országban – írják közleményükben.

A tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem kívánják nyilvánosságra hozni. A tranzakció lezárására a felügyeleti hatóságok jóváhagyását követően kerülhet sor, várhatóan a 2018-as év elejéig.

Az akvizíció eredményeképpen az OTP Bank Romania (OBR) piaci részesedése mintegy 4 százalékra emelkedik, ezzel a román bankpiac 8. legnagyobb szereplővé válik (2016. évi adatok alapján). A Societe Generale Corporate & Investment Banking az OTP Csoport kizárólagos pénzügyi tanácsadójaként működött közre a tranzakció során.

Wolf László, az OTP Bank Kereskedelmi Banki Divíziójának vezetője szerint az akvizíció nem csupán a fiókok jobb elérhetőségét, hanem a szolgáltatási színvonal további növelését is jelenti. A tranzakcióval összefüggésben a BancaRomaneasca ügyfeleinek nincs teendője. Egyelőre minden szerződés esetében változatlanok maradnak a kondíciók. Az OTP Bank Romania a BancaRomaneasca ügyfeleinek is felajánlja svájcifrank-konverziós programját.

„Természetesen a jövőben további tranzakciókra is sor kerülhet a román piacon az OTP Csoport részvételével, de erre csak a jelenlegi tranzakciót követő teljes és sikeres integrációt követően kerülhet sor”

– zárta szavait Wolf László.

A BancaRomaneasca 2016. év végi mérlegfőösszege alapján mintegy 1,62 százalékos piaci részesedésével Románia 14. legnagyobb bankja, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív. 2016. év végén a Banca Romaneasca és az egyéb eszközök mérlegfőösszege 1.570 millió euró, bruttó hitelállománya 1.148 millió euró, saját tőkéje 145 millió euró volt. A pénzintézet sajáttőke-arányos nyeresége (ROE) az utóbbi két évben 3,8%, illetve 8,2%volt. A bank hitelállományának minősége megfelelő. A lakossági hitelállomány 85%-a jelzálog fedezetű hitel.

A BancaRomaneasca jelenleg 1.148 munkavállalót foglalkoztat, 109 fiókot és 118 ATM-et működtet. A pénzintézet 0,72 százaléka kisbefektetők tulajdonában áll.

Oszd meg!