Fotó: Bill Gates újságot olvas // Fotó: Bill Gates hivatalos Facebook-oldala
Pénz

Közel a rekord: a Microsoft már többet ér, mint a Tesla és a Facebook együtt

Forbes
2021. április 27. 2 perc olvasás

Az Apple után a Microsoft lehet a második amerikai cég a világon, aminek sikerül elérnie a kétbillió dolláros (kétezer milliárdos) értékelést.

Bill Gates 46 évvel ezelőtt alapította a szoftvercéget, 2020-ban a nagyvállalati szoftvereik értékesítése saját rekordjait döntötte meg a pandémia alatt – írja a Forbes.com A hétfői piacnyitás már elképesztő magasságokban találta a Microsoft piaci kapitalizációját: 1,97 billió dollárnál tart, a mágikus kétbillió csupán másfél százalékra van.

A Microsoft részvényeinek értéke 50 százalékkal nőtt 2020 során. A cég többet ér, mint a Tesla és a Facebook együttvéve. Az Apple és a Microsoft ligájához csupán két cég közelít: az 1,7 billió dollláros Amazon és az 1,6 billió dolláros Alphabet.

A Microsoft nyolc hónappal az Apple után érheti el ezt a mérföldkövet, a rivális tavaly augusztusban jelentette be, hogy átlépte a kétbilliós határt, a cég értékelése most 2,3 billió dollárnál tart. Korábban a Saudi Aramco volt a világ első cége, aki elért idáig, ez 2019-ben volt, a cég most körülbelül 1,9 billión áll. 

Gates vagyona csökkent

17 óránként született egy új dollármilliárdos 2020-ban

Bill Gates az alapító vagyona ugyanakkor csökkent mára a Forbes valósidejű kimutatása szerint. Ennek oka, hogy ma már csupán 1 százaléka van a társaságban, részvényei nagy részét eladta és más eszközökbe fektette, így lett például Amerika egyik legnagyobb földesura az egykori Microsoft-vezér. 

A technológiai cégek árfolyama berobbant a koronavírus-járvány alatt. Ennek hátteréről itt írtunk korábban. 

Borítókép: Bill Gates újságot olvas // Fotó: Bill Gates hivatalos Facebook-oldal