Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kijöttek a számok: megérezte a Mol a járványt

Két üzletága is tudott bővülni, a vártnál kevésbé, de megérezte a járványt az olajipari óriás. 

A járvány miatt a Mol-csoport eredményei romlottak tavaly 2019-hez képest, az újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDA 16 százalékos csökkenéssel 630 milliárd forintra (2,05 milliárd dollár) esett – derül a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hajnalban közzétett gyorsjelentésből.

A Mol a világszintű nehézségek miatt a visszaesés ellenére is erősnek tartja a tavalyi teljesítményét.

Kiemelték, hogy az éves eredmény a csökkenés ellenére meghaladja a járvány kirobbanása után kiadott utolsó, 1,9 milliárd dolláros célkitűzést –áll az MTI összefoglalójában. 140 milliárd forinttal (464 millió dollár) az utolsó negyedéves tiszta EBITDA csekély mértékben marad el a piaci várakozástól, amelyek 144,5 milliárd forintot valószínűsítettek. 2019 azonos időszakához képest a visszaesés 23 százalékos. Az adatokat a gyenge olajipari makrokörnyezettel magyaráztak.

A Mol szünetelteti az őrségi kútfúrás engedélyezési eljárását

A kitermelés nőtt

A kutatás-termelés (Upstream) EBITDA-értéke tavaly 34 százalékkal csökkent, főképp az alacsony olajárak miatt esett 210 milliárd forintra (689 millió dollár). A Mol-csoport bizonyított és valószínűsített szénhidrogén-készlete ugyanakkor 2020 végére 364 millió hordóra nőtt a 2019 végi 270 millió hordóról. A szénhidrogén-termelés a napi 120 ezer hordót elérve 8 százalékkal nőtt.

A feldolgozás-kereskedelem tiszta EBITDA-ja 15 százalékkal 299 milliárd forintra (740 millió dollárt) csökkent a gyenge makrogazdasági környezet miatt. A járványhelyzet második hulláma miatt a finomítói termékek értékesítési volumene 14 százalékkal csökkent. A tiszaújvárosi poliolprojekt költsége a Mol becslése szerint a tervezett 1,2 milliárd euróról 1,3 milliárd euróra nőhet.

Mire számítanak 2021-ben

A másik két üzletág éves összevetésben 8 százalékos bővüléssel zárt tavaly. A gázszállítás 2020-ban 62 milliárd forintot (201 millió dollár) ért el. A fogyasztói szolgáltatások szegmens 156 milliárd forinttal (510 millió dollár) az eddigi legmagasabb éves EBITDA-t teljesítette. A nem üzemanyag-típusú tevékenységek kiépítése a járvány ellenére is folytatódott.

Az egyszerűsített szabad pénzáram növeléséhez minden üzletág hozzájárult, 197 milliárd forintos (636 millió dollár) összege meghaladta a 2019-est, és a járvány előtti célkitűzésben meghatározott értéket is. A friss Forbes-listán is szereplő Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató a beszámoló szerint mindezt a kihívásokra adott gyors válaszoknak tulajdonítja. Sürgette egyúttal a beruházások felzárkóztatását, az organikus CAPEX (tőkeberuházási összeg) legalább 1,7 milliárd dollárra emelését a tavalyi 1,4 milliárd dollárról. Az összeget a cég teljes mértékben a működéséből finanszírozhatja, így ismét szabad pénzáramot termelhet – tette hozzá.

A Mol-csoport a makrogazdasági környezet javulásában bízva idén ismét javuló eredményeket, 2,3 milliárd dollár körüli tiszta EBITDA-t valószínűsít – olvasható a jelentésben.

Borítókép: Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.