Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Andrew Neel

Kifutó EU-s források: júniusra elfogynak a vállalati fejlesztési pénzek

2018-ban eddig három innovációs pályázatot írtak ki, az utolsó határidejét májusra tolták, utána elapadnak az EU-s források. Kiknek érdemes pályáznia az utolsó körben? 

A Via Credit pályázati tanácsadó cég összegzése szerint – melyet közleményben juttattak el szerkesztőségünknek – idén januárban három innovációs pályázatot írtak ki. A Versenyképességi és kiválósági együttműködések (2018-1.3.1-VKE). pályázat leadási határideje február végén, a mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatásáé pedig március közepén volt. A harmadik, GINOP-2.1.2. Innovációs pályázatra nem jelentkeztek elegen, ezért az eredeti, februári beadási határidőt módosították május végére. Jelenleg tehát ez utóbbira, illetve a 2018-1.1.2-KFI innovációs pályázatra lehet még jelentkezni.

Kiknek érdemes egyáltalán elindulniuk?

Május közepéig van nyitva a központi régióban (tehát a fővárosban és Pest megyében) az Innovációs Hivatal (NKFIH) által kiírt (2018-1.1.2-KFI innovációs) pályázat, ennek keretében innovációra, innovatív fejlesztésre lehet támogatást igényelni.

A teljes keret 20 milliárd forint és az eddigi tapasztalatok alapján legalább két-háromszoros túljegyzés várható.

„Véleményem szerint a kiíró NKFIH most is nagyon jól meg fogja szűrni a tőkeszegény pályázókat, ugyanis azon pályázók, akiknek nincs legalább 200 milliós saját tőkéjük gyakorlatilag kiestek a rendszerből. A szándék a szabály mögött, hogy a pályázók akkora projekttel induljanak, amit majd meg is tudnak valósítani.”  – írja szakértő kommentárjában Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója.

Szigorodtak a feltételek, nehéz lehívni a keretet

Nem ez a helyzet a konvergencia régióban (vagyis a Pest megyén kívüli) már lassan másfél éve elérhető GINOP-2.1.2. innovációval kapcsolatos pályázattal. Bár akár 500 milliós támogatást lehet kapni egy jó ötletre, a szabályok olyan mértékig szigorodtak, hogy a pályázók a mai napig nem tudják lejegyezni a felkínált 120 milliárdos keretet. Eddig összesen 500-an jelentkeztek 82 milliárd forint támogatási összegre, amiből április közepéig 33 nyertest hirdettek. Korábban többször is meghosszabbították már ezt a kiírást, a mostani legutolsó beadási határidő május 31.

„Nem kizárt, hogy ezen határnapot követően már nem lesz több lehetőség és a fennmaradó pénzeket átcsoportosíthatják más pályázati kiírásokra, ahol jelentős volt a túljegyzés” – véli Papadimitropulosz Alex.

A GINOP-2.1.2. innovációs pályázatban a büdzsé harmada költhető csak beruházásra. Nagyobbrészt a pályázóknak bérekre és alapanyagokra kell fordítaniuk a költségeiket.  Ezen kívül a leírás szabályozza a projektre elkölthető munkabérek összegét is, viszonyítva a pályázó beszámolójában szereplő összegéhez. Így lényegében a kisebb bérből, kisebb létszámból dolgozó vállalkozások már az elején ki is esnek.

Oszd meg!