Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

wikimedia_Foundations World Economic Forum

Két hónapja nem látta senki Jack Ma üzletembert, a leggazdagabb kínait

Két hónapja nem mutatkozott nyilvánosan Jack Ma kínai milliárdos, aki nemrégiben a pekingi kormány gazdaságpolitikáját bírálta.

Egyre több a találgatás Jack Ma Alibaba-alapító hollétéről, miután a kínai milliárdost már két hónapja nem mutatkozott nyilvános rendezvényen – írja a Yahoo Finance. Ma azóta a Twitterén sem üzent, valamint a saját maga által alapított tehetségkutató, az Africa’s Business Heroes döntőjén sem jelent meg. A fiatal afrikai vállalkozóknak kiírt verseny zsűrijében ült volna az üzletember, de a hivatalos indoklás szerint végül időpontegyeztetési problémák miatt maradt távol.

A Ma eltűnéséről szóló hírek azonban kiemelik, hogy

a milliárdos október 24-én egy, a kínai kormány politikájával szemben kritikus beszédet mondott.

Ebben bírálta a kínai pénzügyi szabályozási rendszert, amely szerinte visszafogja az innovációt, a globális bankügyi szabályozásokat pedig „idősek klubjához” hasonlította.

„A mai pénzügyi rendszer az ipari forradalom öröksége”

– fogalmazott akkor, hozzátéve, hogy a jövő kihívásait nem lehet a múltbéli megoldásokkal kezelni.

December végén aztán a kínai hatóságok alapos vizsgálat alá vették Ma cégbirodalmát, trösztellenes nyomozást folytattak, illetve az Alibabát birtokló Ant Groupnál is vizsgálódtak a monopóliumszabályok feltételezett megsértése miatt.

A milliárdos vagyonát 58,4 milliárdos dollárra becsüli az amerikai Forbes.

Borítókép: Foundations World Economic Forum

Oszd meg!