Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kapszula vagy kotyogós? Számoltad már, mennyit költesz kávéra?

Van, aki a kotyogósra esküszik, és van akinek törzshelye van. Árban biztosan ez a két véglet, minőségben meg ki tudja, annyi szubjektív elem színesíti a feketézést. Mi most szigorúan az objektív szempontokat és a legnépszerűbb megoldásokat hasonlítottuk össze.

Presszókávéra szűkítettük a dolgot, mert túl sok elemű volna a mátrixunk, ha a tejeket, laktózmentes tejeket, növényi (alternatív) tejeket, és minden egyéb variációt is figyelembe akartunk volna venni egy jó lattéhoz. Hosszú, filterkávéval és tasakos kávéfőzőkkel sem foglalkoztunk, egyszerűen abból kiindulva, hogy kemény kávéivóknál ilyen megoldással sose találkoztunk még. Négy (+1) alapszitu maradt a csokorban, és a nagy magyar átlag, miszerint naponta három kávét iszunk.

1. A kotyogós – presszó ára: 45 forint/csésze

Van, aki még mindig erre esküszik, és kétségtelenül a legolcsóbb megoldás. Négy-ötezer forintért már egész jól kinéző masinákat lehet kapni, a csúcsmodelleket 12-13 ezer forintért vesztegetik. Mi egy középkategóriájú géppel számoltunk, de igazából nincs jelentősége, a kezdeti beruházás ebben az esetben szinte elhanyagolható. Ami a fogyasztást illeti, egy sima presszókávéhoz 10 gramm jó minőségű őrleménnyel kalkuláltunk (kilója 4500 forint). Csészénként így 45 forintos költségünk merül fel, ami napi három feketét feltételezve naponta 135, havonta 4050, éves szinten pedig 49 ezer forintra jön ki.

kave_1100

2. A szemes kávét őrlő otthoni presszógép – presszó ára: 60 forint/csésze

Ínyenceknek való megoldás, már csak azért is, mert a frissen őrölt kávé illata más megoldásoknál sokkal intenzívebben belengi a konyhát. A kezdeti beruházás sokakat eltántoríthat – egészen széles a skála, a határ a csillagos ég –, de hosszabb távon, főleg, ha valaki sok kávét iszik vagy/és nagy a család, megtérül az ára. Vannak már 100-150 ezer forintos gépek is, de a szakik szerint 200 ezer alá nem érdemes menni, itt kezdődnek a jó berendezések. Mi egy ekkora bevásárlással számoltunk, és megint csak azt feltételeztük, hogy adagonként körülbelül 10 gramm kávéra lesz szükségünk (itt kilója durván 6000 forint). A reggeli kávé után még napközben két kávészünetet beiktatva így naponta 180, havonta 5400, éves szinten pedig közel 66 ezer forintot kell áldozni a koffein ilyetén bevitelére. Az induló bevásárlással együtt ez egy komolyabb tétel, de hosszabb távon mégsem a legdrágább. Nagyjából két év alatt behozza például a legjobb kapszulás készülékekét. Ha valaki napi ötöt főz le, akkor egy év alatt is bejön az ára, megint csak a kapszulás verzióval összevetve.

3. A kapszulás – presszó ára: 120 forint/csésze

Manapság az egyik legnépszerűbb megoldás a finom kávét kedvelők körében, egyszersmind a legmegosztóbb is. A legtöbb kritikát a kapszulák környezetszennyező volta miatt kapja (vissza lehet egyébként vinni, reciklálják valamilyen módon), meg azért, mert nehézkes a beszerzésük (ez különösen vidéken igaz), és olyanok is akadnak bőven, akik szerint az íze sem olyan jó, mint a marketingje. Szerkesztőségünkből szerzett saját tapasztalat mondatja velünk, hogy nagyon intenzív – irodai – használatban nem biztos, hogy a legjobb megoldás (el tud romlani), de otthonra abszolút megbízható, tartós társ lehet, és legalább annyian vannak, akik szerint a híresen jó kávézók után a legfinomabb feketét ezek a masinák csinálják. Maga a gép nem extrém drága, hosszabb és rendszeres kávéivászat mellett itt inkább a kapszulák kerülnek többe. Egy jó féle gépet vettünk alapul, 80 ezer forintért, utána pedig 120 forintos átlagos kapszulaköltséggel számoltunk. Napi 360, havi majdnem 11 ezer, évi 131 ezer forint jött ki. A grafikonon is látható, hogy erős versenyben van a szemes kávét őrlő otthoni profi presszógéppel (nevezzük csak darálósnak), és azért jóval olcsóbb, mint ha folyton beülnénk egy kávézóba.

Összes kiadás napi három presszókávéval és a kezdeti beruházással számolva két év alatt

4. A kávéházi – presszó ára: 450 forint/csésze

A legelegánsabb, a legráérősebb és valószínűleg a legfinomabb megoldás. Nem kell gépet, kávét, csészét venni, mégis a legdrágább, főleg, ha tényleg erre rendezkedik be valaki. Az árat itt azért nehezebb belőni, mert van 200 forintos és 800 forintos presszókávé, mi egy jó pesti prémium átlaggal számoltunk. Ha ezt tényleg naponta háromszor meglépi az ember, akkor világos, hogy kilő a grafikon, de valakinek ez jön be, és szuper, hogy van választás.

+1. A Rok kézi kávégépes – presszó ára: 45 forint/csésze

Ez azért csak a plusz egy megoldás, mert alig ismert, valószínűleg soha nem is válik tömegtermékké, ellenben ínyenceknek, a kávét szertartásosan fogyasztóknak, környezetbarátoknak és slow food mozgalmároknak ideális és nagyon trendi berendezés. Azok is bele szoktak szeretni, akiknek az esztétikum legalább annyira vagy még fontosabb, mint a praktikum, nem véletlen, hogy én is a művészeti vezetőnk konyhájában találkoztam ezzel a darabbal. És akik próbálták, állítják, az így készült kávé minősége abszolút felveszi a versenyt a profi, de hagyományos kávégépekben főzöttel.

rok_kave_jpg

Forrás: Rokkitchentool

A Rok masinák abszolút mechanikusan működnek, nem kell őket bedugni a konnektorba vagy feltenni a platnira, csupán kézi erő szükségeltetik hozzá, hogy a gép két karját felülről lefelé lassan lehúzva átnyomjuk a belétöltött forró vizet a szintén beléadagolt őrleményen. Ide kívánkozik az a zárójeles megjegyzés, hogy ha a kávégéphez nem is, az előkészületekhez nyilvánvalóan kell áram: fel kell forralni a vizet és meg kell őrölni a kávét (lehet persze eleve őrölt kávét is venni, de aki ilyen gépet használ, annak általában belefér, hogy maga darálja a szemeket). A gép 50-60 ezer forint, és azt mondja magáról, hogy 7 gramm kávét kíván egy presszóhoz. Az előbbi példáknál is használt jó (átlagon felüli, de nem luxus) minőségű kilós kávé árával számoltunk, így jött ki a csészénkénti 45 forint, de ismerek olyat, aki ilyen gépbe 14 ezer forintos (per kiló) kávét őröl, neki 98 forintra jön ki egy csésze fekete.

Oszd meg!