Fotó: Patrick Weissenberger // Unsplash
Pénz

Jól fialnak a fenntartható befektetések, főleg a vízhiánnyal és az urbanizációval kapcsolatosak

Forbes
2021. január 07. 3 perc olvasás

Globálisan már minden harmadik dollárt fenntartható módon kezeltek a pénzpiacokon, derül ki a Global Sustainable Investment Alliance 2018-as statisztikáiból. A hasonló részvénybefektetések már a koronavírus-járvány előtti világban is szép hasznot hajtottak a befektetőknek. 

A részvénypiacokon, a befektetési döntéseknél egyre kritikusabban vannak jelen a vállalatok ESG jellemzői. Az ESG egy mozaikszó, amely a vállalkozások környezeti, társadalmi és vállalatirányítási teljesítményét ragadja meg; azaz a cégek olyan nem pénzügyi karakterisztikáit összegzi, melyek érdemi hatással lehetnek a részvényhozamokra is. 

A Global Sustainable Investment Alliance (GSIA) 2018-as statisztikái alapján globálisan már minden harmadik dollárt fenntartható módon, az ESG szemléletnek megfelelően kezeltek a pénzügyi piacokon – írja a Portfolio.hu.

A növekedést jól mutatja, hogy 2012-ben a kezelt vagyonnak „csupán” a 21 százaléka volt ESG-kompatibilis, azaz hat év alatt 50 százalékot meghaladó volt a teljes növekedés.

A fenntarthatóság, a világ állandó körforgásának szem előtt tartása a vállalati szektor egy részét is kezdni áthatni. Nyilván nem csak a szelektív hulladékgyűjtésre és a fair trade működésre kell gondolni, hanem egy, a szervezeti működés minden aspektusát átható, a vállalatok zsigereiben is jelenlévő filozófiára. A jelenségről korábban írtunk bővebben.

A GSIA csoportosítása alapján jelenleg a negatív/kizáró szűrés a legnépszerűbb ESG-alapú befektetési stratégia. Ugyanakkor az elmúlt években a tematikus befektetések mutatták a legnagyobb növekedést: 2016-ról 2018-ra megnégyszereződött az állományuk, meghaladva az 1000 milliárd dollárt. A stratégia mögött globális trendek húzódnak meg, ezért is neveztük el őket megatrend alapú befektetéseknek. 

Az ESG-portfóliók verték a piacot

  1. Az energiahatékonyság, a vízhiány, illetve az élelmiszerbiztonság témák alkották a környezeti;
  2. az idősödő társadalom, a millenniumi generáció, továbbá az urbanizáció került a társadalmi megatrendbe;  
  3. végül a felforgató technológiák, a kiberbiztonság és a robotika reprezentálta a technológiai megatrendet.

Mind a kilenc ESG tematikájú portfólió megverte a piacot, amire ráadásul az időszakot alapvetően meghatározó bikapiaci környezetben került sor, így ez meglehetősen szép teljesítmény.

A legjobb teljesítményt a vízhiánnyal foglalkozó, valamint az urbanizáció és a felforgató technológiák portfóliója nyújtotta.

Borítókép: Patrick Weissenberger // Unsplash