Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jó nagy maflást kapott a Mészáros-birodalomhoz sorolt biztosító

Elég érdekesen indult a budapesti tőzsde friss elemezési programja: egy részvény ára elszállt, olyan szép szavakat kapott, egy másikat viszont jó nagy áresési potenciállal eladásra javasol a szakértő. Utóbbi az a CIG Pannónia, amelynek hatalmasat emelkedett az árfolyama az elmúlt napokban csak amiatt, hogy a Mészáros Lőrinc neve alatt futó csoporthoz sodródott.

A Budapesti Értéktőzsde azzal a céllal indította el a közepes cégekre vonatkozó elemzési programját, hogy több információhoz jussanak a befektetők a BÉT-en forgó nem blue-chip vállalatokról. A tőzsde fizet azért, hogy a jelentkező brókercégek egyrészt meghatározott időszakonként elemzéseket készítsenek, másrészt árat is jegyezzenek a papírokra, növelve azok likviditását a tőzsdén.

Négy befektetési szolgáltató eddig összesen 11 papírra szerződött a tőzsdével, a legelső elemzés a Concordé volt a Duna House-ról, a legfrissebb bejelentés pedig az, hogy januártól kerül be a BIF a programba. A legérdekesebb fejlemény viszont az, hogy tegnap megjelent egy olyan elemzés, amely hatalmas vételeket generált, ma pedig egy olyan, amin eléggé kiakadhatnak az érintett cégben ezerrel pörgő spekulánsok.

Utóbbival kezdve, azt a vádat mai nap után biztos senki nem fogalmazza meg, hogy a BÉT csak pozitív elemzéseket akar látni. A Concorde frissen megjelent értekezése a CIG Pannóniáról ugyanis 356 forintos célárat tartalmaz, amihez az 500 forint körüli aktuális ár mellett egy szaftos eladási ajánlás dukált.

Az elemző, Vágó Attila szerint nem lehet egyelőre beértékelni a Konzummal kötött megállapodás hatását, de nehezen tartja elképzelhetőnek, hogy komoly szinergiahatásokkal gazdagodik majd a biztosító. Az elemzés egy olyan napon jött ki, amikor a CIG árfolyama újra elrugaszkodott felfelé és nyilván az elemzés megjelenése is okozta, hogy a nap végére irányt váltott és a negatív tartományba esett, ott is zárt.

A Pannergyre viszont az előző napon 1024 forintos célárral rukkolt elő az OTP elemzője, Módos Dániel. A papírt valamivel 550 forint feletti árnál érte a hír úgy, hogy előtte már napok óta lassan emelkedett. A befektetők azonnal ráugrották, hétfőn limittel hajtották fel az árat, majd kedden is folytatódott a drágulás, hogy aztán 700 forint k stabilizálódjon az árfolyam.

Ami biztos tanulság: egyrészt, ha az aktuális ártól nagyon eltérő ajánlás érkezik, az mindkét irányba el tudja mozdítani az árfolyamot. Másrészt: az egyik legismertebb és legtapasztaltabb magyar elemző szerint lényegében a nagy semmire drágult a CIG csak azért, mert Mészáros-részvény lett belőle. Eddig megállíthatatlanul emelkedett minden, aminek köze lett az erős politikai hátszelű üzletemberhez, de mostantól nem árt az óvatosság ezekkel a részvényekkel.

Oszd meg!