Tierra Mallorca / Unsplash
Fotó: Kép: Tierra Mallorca / Unsplash
Pénz

Jó hír a lakáshiteleseknek: így cserélhetik a változó kamatozású lakáshiteleiket fix kamatozású kölcsönökre

Forbes
2020. november 20. 3 perc olvasás

A meglévő lakáshitelek állományának majdnem fele hosszú távon rizikós, változó kamatozású lakáshitel. Ez most változhat. A bankoknak fel kell kínálniuk helyettük egy biztonságos, fix kamatozású, ezáltal változatlan havi törlesztőrészletű konstrukciót.

Jelenleg a teljes jelzáloghitel-hitelállomány 49 százalékát fedik le a változó kamatozású konstrukciók, ez pedig összesen több mint 2200 milliárd forintos tétel a jegybank adatai szerint – derül ki a money.hu közleményéből.

A bankok most levélben fogják tájékoztatni a jelzáloghiteleseket, köztük a lakáshitelesek egy részét arról, hogyan cserélhetik a változó kamatozású hiteleiket fix kamatozású kölcsönökre.

A bankok azoknak küldenek most üzenetet, akik a jelzáloghitelüket, részben lakáshitelüket, még 2015-ben vették fel, több mint 10 év van hátra a futamidőből és rendben, késedelem nélkül fizetik a törlesztéseket. A jegybank adatai szerint szeptemberben 85-90 ezer hitelszerződést, 550-600 milliárdos állomány érintett a lépés, tehát ennyi levelet küldenek majd a bankok.

Az üzenetben a bankoknak a Magyar Nemzeti Bank ajánlásának megfelelően alternatívát kell nyújtaniuk, azaz fel kell kínálniuk a változó kamatozású lakáshitel helyett egy biztonságos, több évre vagy a futamidő végéig fix kamatozású, ezáltal változatlan havi törlesztőrészletű konstrukciót.

A változó kamatozású jelzálog- és lakáshitelek azért kockázatosabbak, mert 3-12 havonta módosulhat a kamatuk, így a havi törlesztés összege is. Hosszabb távon emelkedő kamatkörnyezetben jóval magasabb is lehet a törlesztőrészlet. Ezzel szemben a több évig fix kamatozású hitelekkel jellemzően biztosra lehet menni, a kamatrögzítés időszakában ugyanis ugyanannyi lesz a törlesztés. Az új lakáshiteleket igénylők már túlnyomórészben fix kamatozású lakáshitelt választanak, a változó kamatozásúak aránya marginális.

Fontos arra figyelni, hogy nem mindig a saját bank ajánlata a legjobb, tehát a változó kamatozású hitel cseréjénél nem csak annak a banknak az ajánlatát érdemes megnézni, amelynek eddig törlesztettek az érintettek.

Havi szinten akár több 10 ezer forintos is lehet a különbség az új, végig fix kamatozású hitel havi törlesztőrészletében.

A money.hu kalkulátora szerint egy jelenleg 8 millió forintos „tartozásnál” járó, még további 15 évig törlesztendő változó kamatozású lakáshitel kiváltásánál a legkedvezőbb, végig fix törlesztést nyújtó kölcsönök havi törlesztése 60 ezer forintból kijön havonta. De vannak bankok, amelyeknél a havi törlesztés több mint 15 ezer forinttal is több lehet.

Kép: Tierra Mallorca // Unsplash