Csendben világhírű, 200 éves és magyar. Mi az?

Talán olvastad – mert még a Washington Post és a New York Times is lehozta –, hogy januári számunkat idő előtt vissza kellett hívni az újságárusoktól. A Hell Energy tulajdonosai kértek ideiglenes intézkedést […]

Bővebben

Kép: Thought Catalog // Unsplash

Jó, de kié az a sok bitcoin vagyon?

Valójában nem fogjuk tudni megválaszolni a kérdést, de mutatunk egy grafikont a bitcoinpiac tulajdonosi szerkezetéről. A lényeg: elég szórt a struktúra, az a durván 200 milliárd dollárnyi bitcoin nagyon sok befektető kezében van. És már az is elég jómódú, akinek 1 darab bitcoinja van.

Gurbács Gábor posztolt ma egy érdekes grafikont a LinkedInen, azt akarja vele példázni, hogy tulajdonosi szempontból elég kiegyensúlyozott a bitcoinpiac. Mielőtt az adatokra néznénk, pár szó Gurbács Gáborról, akiről a 2019 júliusi Forbesban írtunk egy portrét.

Ő az a 29 éves magyar srác, aki tíz éve Amerikában él, és egy ideje a Wall Street egyik legnagyobb (körülbelül 50 milliárd dollárt kezelő) és legnevesebb nem-tradicionális befektetőcégénél, a VanEcknél dolgozik, igazgató, ebben a körben a legfiatalabb. Az úgynevezett digitáliseszköz-befektetési üzletág stratégája, sikeres bitcoin és kriptovaluta befektető, és mostanában azon dolgozik, hogy a VanEck bitcoin ETF-eket vihessen a piacra, lehetőség szerint az elsőt ebben a műfajban. Sűrűn jár konferenciákra, sokat utazik a világ körül és tart előadásokat, és még többet idézik amerikai üzleti lapok és tévécsatornák (a Wall Street Journaltől a Bloombergen át a CNBC-ig), ha a digitális pénzek szabályozásáról vagy a bennük rejlő befektetési lehetőségekről esik szó.

És akkor íme a grafikon, ami júliusi adatok alapján készült, és azt mutatja, hogy a kriptopiac közel 70 százalékát kitevő bitcoinállomány tulajdonosi köre hogy néz ki.

Forrás: Gurbács Gábor / LinkedIn

Forrás: Gurbács Gábor // LinkedIn

 

Azt lehet leolvasni, hogy az összes bitcoin 62 százaléka 14 ezer bitcoin számlához köthető, de ez nem egyenlő azzal, hogy pontosan 14 ezer számlatulajdonos (befektető) kezében van az összes bitcoin. Egy embernek több számlája (bitcoin pénztárcája, walletja) lehet, de ugyanígy egy-egy nagyobb tárca egynél sokkal több tulajdonost is rejthet.

Gurbács Gábor mindenesetre azt vonja le az adatokból, hogy kiegyensúlyozott a tulajdonosi szerkezet, nem koncentrálódik néhányak kezében a bitcoin vagyon.

A jelenlegi árfolyamok mellett (holott most épp lejtőn van a bitcoin kurzus) egyébként már az elég tehetős, akinek csupán egy darab ilyen kriptopénze van – a 10 ezer dollár körüli bitcoin/dollár jegyzés mellett momentán körülbelül 3 millió forintot ér egyetlen bitcoin.

Bitcoin árfolyam az elmúlt 3 hónapban (Forrás: Cryptonews.com)

Bitcoin árfolyam az elmúlt 3 hónapban // Cryptonews.com

Ami pedig a teljes kriptovilág piaci kapitalizációját illeti (vagyis, hogy dollárban mennyit ér a piacon forgó összes kriptopénz), az jelenleg 259 milliárd dollár (77 ezer milliárd forint), és ennek éppen 68 százalékát teszi ki az összes bitcoin jegyzése.

 

Borítókép: Thought Catalog // Unsplash

 

Szeretnék egy kicsit nevetni is. És nem tudok nevetni, ha röhögtetnek.