Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Itt a trónkövetelő: már az Amazon is 1 billió dollárt ér

Az Amazon lett a világ második olyan független vállalkozása, amely elérte az egybillió dolláros álomhatárt, cirka egy hónappal az Apple mérföldköve után – írja a Business Insider.

Jeff Bezosnak van mit ünnepelnie: nem elég, hogy tavaly óta hivatalosan is ő a világ leggazdagabb embere (vagyona cirka 164,7 milliárd dollár), de szeptember 4-én első számú cégóriása,

az Amazon értéke is meghaladta a bűvös 1 billió dolláros, azaz ezermilliárd dolláros értékhatárt.

Ez a cég lett a második a szabadpiaci szereplők közül, amely képes volt erre, egy hónappal az Apple azonos eredményét követően.

A billiós mérföldkő árnyékában ott lapul egy másik, cégen belüli rekord is: ahhoz, hogy ezt elérhesse, az Amazon részvény-árfolyamának 2 százalékos emelkedésére volt szükség, amely így 2050 dollárra rúgott, először a vállalat 24 éves történetében – összesen egyébként 487 741 részvény van odakint, ezt felszorozva bárki ellenőrizheti a billiós számot (van egy olyan érzésem, hogy Bezos napjában többször is rászoroz, csak a biztonság kedvéért).

Hogy könnyebb legyen magunk elé képzelni a vállalat értékét, érdemes megjegyezni, hogy a CIA adatai szerint világszerte tizenhárom olyan ország van, amelynek teljes részvénypiaca nem ér annyit, mint most az Amazon – köztük olyan államoké, mint Spanyolország, Olaszország, vagy akár a tech-világban kiemelt szerepet játszó (bár Kínától nem teljesen független) Tajvan. Sőt,

az Amerikai Egyesült Államok részvénypiaca is „csupán” 30 billió dollárt ért januárban,

szóval az Amazon a teljes amerikai tőzsde harmincadrészét éri.

A tavalyi üzleti évben az Amazon összesen 177,87 milliárd dolláros árbevételt generált, a részvényenkénti profit pedig 6 dollár felett volt. A Morgan Stanley becslése szerint mindezt úgy érte el a cég, hogy a bevételei egyre nagyobb arányban oszlanak el a kereskedelemmel nem foglakozó üzletágak között, a webes- és szerverszolgáltatások például már tavaly is 20 milliárd dollárt adtak bele a közösbe. Fontos megjegyezni azonban, hogy a becslés nem teljesen pontos, mivel a Morgan Stanley 2500 dolláros árfolyammal számolt, amit csak az 1,32 billió dolláros összérték idején ér majd el az Amazon.

Jeff Bezos addig is örülhet, mert gyermeke szépen fejlődik, és az ő konyhájára is hozza a pénzt, pedig a saját részesedése nem nevezhető sokkolóan nagynak: mindössze a részvények 16,3 százalékát birtokolja, a vállalat 59 százaléka egyéb ipari befektetőké.

Oszd meg!