Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Több mint ezer online csalót kapcsolt le az Interpol: többen is a Squid Game-et lovagolták meg

A Nemzetközi Rendőrség Bűnügyi Szervezete, azaz az Interpol összesen 1003 egyén letartóztatását koordinálta le kiberbűnözésre fókuszáló művelete, a négy hónapon át tartó Operation HAEICHI-II keretein belül – írta meg az Interpol bejelentése alapján a Bleeping Computer.

Az akció 2021 júniusa és szeptembere között zajlott összesen 20 országban: Angolában, Bruneiben, Kambodzsában, Kolumbiában, Kínában, Indiában, Indonéziában, Írországban, Japánban, Dél-Koreában, Laoszban, Malajziában, a Maldív-szigeteken, a Fülöp-szigeteken, Romániában, Szingapúrban, Szlovéniában, Spanyolországban, Thaiföldön és Vietnámban.

A többek közt befektetési csalásokra, online pénzmosásra és illegális internetes szerencsejátékokra fényt derítő Operation HAEICHI-II során

közel 27 millió dollárt koboztak el, valamint 2350 darab, különböző online bűncselekményekhez köthető bankszámlát fagyasztottak be.

Az Interpol bejelentése szerint a művelet alatt legalább tíz új bűnözési munkamódszert is sikerült azonosítaniuk, ami mindenképp a kiberbűnözés gyors fejlődéséről tesz tanúbizonyságot.

A felgöngyölített esetek közt felkapott trendnek számított például az idei netflixes sikersorozat, a Nyerd meg az életed (Squid Game) témájára különböző csalásokat felhúzni, például trójai vírusokkal feltölteni mobiljátéknak álcázott, valójában a számlánkat lecsapoló, kártékony alkalmazásokat.

Kapcsolódó Squid Game-es hírünk volt november elején, hogy miután alig egy hetet volt csak forgalomban egy, a szériára épülő mém-kriptovaluta, azután, hogy az árfolyama 2861 dollárig szaladt, hirtelen össze is omlott, és úgy tűnt, az alapítók egyszerűen megléptek a pénzzel.

José De Garcia, az Interpol bűnügyihálózat-osztályának igazgatóhelyettese nyilatkozatában ki is emelte, hogy

az online csalások legalább olyan gyors ütemben fejlődnek, mint azok a kulturális trendek, melyek köntösébe becsomagolják ezeket a csalásokat.

Az Interpol előző, szintén online bűncselekményekre fókuszáló művelete HAEICHI-I névre hallgatott és 2020 szeptembere és 2021 márciusa között zajlott. Akkor csak 500 csalót tartóztattak le és 1600 bankszámlát fagyasztottak be, ugyanakkor sokkal több pénzt, 83 millió dollárt koboztak el.

Címlapkép: Nyerd meg az életed (Squid Game). Fotó: Netflix

Oszd meg!