Pénz

Újabb szupergazdaság rukkolna elő digitális valutával

Forbes
2022. február 02. 2 perc olvasás

Digitális rúpiát vezetne be India akár már 2022-ben, emellett pedig az elektronikus úton szerzett bevételeket is egészen keményen megadóztatná. 

India pénzügyminisztere, Nirmala Sitharaman jelentette be az ország digitális rúpiával kapcsolatos terveit, akár idén is bevezethetik az e-valutát, írja a BBC Business. 

„A központi bank digitális valutájának bevezetése hatalmas lökést adhat a digitális gazdaságnak, valamint hatékonyabb és olcsóbb valutakezelő rendszert is hozhat” – mondta Sitharaman.

A digitális valuta irányába való elmozdulás nem meglepő: India nem az első élvonalas gazdaság, aki ehhez hasonló terveket sző, a kínaiak a digitális jüant már tesztelik, és a pekingi olimpiával promózták volna. Emellett az Egyesült Királyságban, valamint az Európai Központi Bankban is fontolgatják már egy e-valuta bevezetését. 

Sokkal inkább meglepetésre ad okot, hogy a pénzügyminiszter a digitális jövedelmek elég kemény adóztatásáról is beszélt: 

30 százalékos adót vetne ki az elektronikus úton szerzett bevételekre, mint például a kriptovalutákkal és NFT-kkel kapcsolatos transzferekre. 

Sitharaman szerint ezt a konkrét adóztatási tervet a digitális tranzakziók volumene és gyakorisága teszi szükségessé. A szabályozás az elektronikus eszközök ajándékozására is érvényes lenne. 

Az indiai kriptovaluta-tőzsde Coindcx alapítója, Sumit Gupta szerint a központi bank próbálkozása validálja a virtuális eszközöket, a jövedelmekre kivetett adó pedig jót tehet a piacnak – a jelenlegi javasolt adókulcs azonban túl magas. 

„A 30 százalékos adókulcs megegyezne a spekulatív tevékenységekből, például lottójátékból, szerencsejátékból és egyéb játéktevékenységekből származó nyereségre kivetett adókulccsal. Ez a javasolt 30 százalék lehűtheti a piacot, a digitális adaptáció lassításával” – mondta a szakember.

Borítókép: Unsplash