Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Edgeplorer / 123RF

Aki teheti, mihamarabb kezdje meg a törlesztést – több millió forint lehet a tét

Aki teheti, mihamarabb kezdje meg a törlesztést, ha nem akarja, hogy évekkel tovább, akár milliókkal többet fizessen vissza.

A magyar adósok több mint fele ragadt bent egy meghosszabbított futamidőben és egy nominálisan nagyobb törlesztőrészletben, ami zavart fog okozni; pedig alapvetően az ügyfél jár jól, nem a bank, írja a Telex.

A cikk alapja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai közleménye, melyben arra figyelmeztet, hogy aki teheti, annak célszerű mihamarabb folytatnia a törlesztést. A törlesztési moratórium alatti időszakban is kamat rakódik a vissza nem fizetett hitelre, ezt a futamidő megnyújtásával évente egyenlő részletekben lehet majd visszafizetni, és a havi törlesztő is megegyezik a moratórium elrendelésekor számítottal.

„Ez azt jelenti, hogy az adott ügyfelek tovább használják a bank pénzét, ami nyomán összességében több pénzt kell hitelintézetük felé fizetniük.

A futamidő és az összes hitelteher azok számára nő meg elsősorban, akik esetében a moratórium igénybevételekor még amúgy is sok év volt hátra a törlesztésből, illetve magasabb volt a kamatuk” – magyarázza a Telex.

Az MNB két példát hozott, hogy bemutassa, miért éri meg kiszállni. Egy 20 év futamidőre felvett, 15 milliós tőketartozás 5 százalékos kamattal 2022. június végéig felvett fizetési stoppal 56 hónappal nyúlna meg.

58 hónappal tovább és 927 ezer forinntal többet fizetne az az ügyfél, akinek 15 százalékos kamatozású 1,5 millió forint személyi kölcsöne van és még 7 év hátralévő futamideje.

Az MNB honlapján, ügyfélszolgálatán, illetve a megyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor Tanácsadó irodahálózatában részletes információk elérhetőek a moratóriumról.

Borítókép: Edgeplorer / 123RF
Oszd meg!