Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hiteligénylések: ami 1-2 éve simán átment, azt most könnyen visszadobhatják

A jóárasított kölcsönök feltételei egyértelműen szigorodtak, nemcsak az alacsonyra belőtt THM-plafon, de a járvány okozta gazdasági visszaesés miatt is óvatosak a bankok. A szuperkölcsönök jövő év januártól már piaci THM-mel ketyegnek, elég nagy a szórás, melyik bank mennyit tesz rá. Ráadásul itt a banki különadó is.

Markáns változásokat generálnak a koronavírus-járvány okozta válság és a gazdaságvédelem miatt bevezetett intézkedések a magyar hitelpiacon. A személyi hiteleknél van a legnagyobb mozgás, a kormány rendelete értelmében 5,9 százalékos THM-mel futhatnak a mostantól kiadott fogyasztási hitelek egészen az év végéig. Ahogy korábban is írtuk, a bankok közötti verseny leginkább a jövő év elejétől megszabott, magasabb THM-értékekben fog éleződni, a feltételeket jellemzően mindenki szigorította.

„Akinek 1-2 éve még simán adtak volna hitelt, az most nem feltétlenül mehet biztosra” – mondja Trencsán Erika, a money.hu vezető szakértője. Különösen a járvány hatásainak legjobban kitett ágazatokban dolgozóknál szigorították a bankok a várható (vagy már bekövetkezett) leépítések és jövedelemcsökkentések miatt.

A szakértő szerint volt példa arra, hogy egy közel 20 éve ugyanazon a gépipari munkahelyen, jelenleg közel 400 ezres forintos havi nettó fizetéssel rendelkező igénylő lakáshitelkérelmét elutasította a bank, mondván, az adott cég által kínálat gépekre nem biztos, hogy lesz kereslet, ezért bizonytalanok az igénylő jövedelmi kilátásai.

A szigorított követelmények leginkább azt jelentik, hogy magasabb jövedelmet kell tudni igazolni, mint eddig. A részletszabályok hiányában egyelőre nem tudni, hogy a kormány által bevezetni tervezett rövidített munkaidőre adott bérköltségtámogatás majd mit jelent a veszélyeztetett szektorokban dolgozók bérét tekintve, de

esélyes, hogy a legtöbben innen is kiszorulnak abból a körből, akik legalább az év végéig olcsóbban férnének hozzá fogyasztási hitelekhez.

A tegnap bejelentett gazdaság- és munkahelyvédelmi csomag éjfél előtt ugyan megjelent a Magyar Közlönyben, a lépéseket bejelentették formálisan is, valamint azok költségvetési vonzatát, de a részletek várhatóan ma-holnap kerülnek nyilvánosságra.

Az áprilisi Forbes már kapható – olvashatod digitálisan is!

Törlesztőrészletek: akár 7000 forinttal is emelkedhet 2021 janurjától

A legtöbb bank már kijött az új, 5,9 THM-plafonra szabott hitelével, a legnagyobb kérdés itt az, januártól mennyivel nőnek majd a törelsztők, milyen THM-el mennek tovább ezek a hitelek. Egyelőre elég nagy a szórás. „Akad olyan bank is, amely a különböző feltételektől függően, 8,4-15,2 százalékos kamatot számol a személyi kölcsönökre” – mondja Trencsán.

A money.hu nagyságrendi kalkulációi szerint egy most felvett, 1,5 millió forintos ötéves személyi kölcsön esetében december végéig havonta közel 29 ezer forint lesz a törlesztőrészlet. Ha pedig januártól 8,4-15,2 százalékra emelkedne a kamat, akkor az érintettek havi törlesztése 31-36 ezer forintra növekedne.

Különadót kap a szektor: sok a megválaszolatlan kérdés

Tegnap este jelent meg a rendelet arról is, hogy a válság elleni védekezésbe „hozzájárulást” kell fizetnie a pénzügyi szektornak, vagyis a bankok is különadót fizetnek majd legkésőbb május 1-jétől. A részletszabályok azonban még itt sem jöttek ki.

Az kérdés, hogy miként reagálnak a gyorsan bevezetett plusz teherre a bankok, de valószínű, hogy még inkább igyekeznek majd mérsékelni a kockázataikat, vagyis nem valószínű, hogy lazítanának a hiteligénylési feltételeken. Az is nagy kérdés, hogy a szektortól idén várt 55 milliárdos adóbevétel lecsapódik-e a fogyasztóknál, több mint valószínű, hogy annak egy részét majd az ügyfelek állják.

Borítókép: Headway // Unsplash

 

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar