Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hibrid hidegháború felé sodródik a Nyugat és Kína

Rendkívül kiterjedt hekkertámadás érte Kínából az Egyesült Államok közigazgatási rendszerét, diplomáciai értelemben már az öklüket rázzák a felek.

Lezárult a vizsgálata annak hatalmas hekkertámadásnak, ami a Microsoft levelezőrendszerének biztonsági rését kihasználva több ezer köztisztviselőn keresztül válogatott állami adatokhoz fért hozzá. A Reuters beszámolója szerint

az amerikai tisztviselők „nagy magabiztossággal jelentették ki”, hogy a kibertámadás mögött a Kínai Népköztársaság áll.

Egységben a nyugat

Az Egyesült Államok mellett szövetségesei, a NATO, az Európai Unió, Nagy-Britannia, Japán, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland egységesen követelte hétfőn, hogy Kína hagyjon fel a kibertámadásokkal.

A hangvétel egyre komolyabb, a Biden-adminisztráció vezető tisztséviselője által megosztott állásfoglalás szerint „a világ országai világossá teszik, hogy a Kína rosszindulatú kiberaktivitásával kapcsolatos aggodalmak összekovácsolják őket”, illetve egységesen „fogják felszámolni a gazdaságaikat és a nemzetbiztonságot fenyegető veszélyeket”.

A szövetséges álláspont szerint a Kínai vezetés által megbízott hekkerek nem csak adatokat, hanem lehetőség szerint pénzt is lopnak nyugati cégektől és magánszereplőktől, illetve alapvető infrastruktúrában tehetnek kárt.

Már nem csak a pénzről van szó

A kínai-amerikai kapcsolatok már a Trump-adminisztráció alatt romlani kezdtek a vámháború, illetve Kína gazdasági befolyásnövekedésének letörésére tett kísérletek miatt.

Biden elődjéhez képest határozottabb Kína-politikát folytat.

A Joe Biden elnöksége azonban már határozottan kéri számon Kínán a kibertámadásokat, a Csendes-óceáni katonai agressziót, Hongkong polgárainak jogtiprását, valamint az átnevelőtáborokban tartott ujgur kisebbség miatt is szankciókkal sújtja az ázsiai országot.

„Nem zárjuk ki a Kína elszámoltatását célzó további intézkedéseket” – jelezték a szövetségesek.

Oszd meg!