Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Shutterstock

Hiába egyre tudatosabbak a fiatalok a megtakarítással, sokan szoronganak pénzügyeik miatt

A pénzügyi szorongás társadalmi szintű probléma, aminek a fiatal felnőttek hatványozottan ki vannak téve – annak ellenére, hogy pénzügyi tudatosságuk folyamatosan javul.

A K&H közleményben számolt be egy közgazdászok által végzett reprezentatív kutatásról, amely azzal a céllal született, hogy a fiatal felnőtt korosztály (18-34 évesek) pénzügyi kultúráját feltérképezze. Három szempontrendszer mentén összegezték az eddigi kutatások eredményeit és állították fel saját keretrendszerüket: pénzügyi tudás, magatartás és attitűd.

A kutatásban három csoport rajzolódott ki:

  • az óvatos megfontoltak,
  • az elégedett kockáztatók,
  • az aggódó költekezők.

A legutóbbi csoportot, vagyis az aggódó költekezők csoportját a szerzők a pénzügyi sérülékenység fogalmával kötötték össze, ami a fiatal felnőttek egynegyedét érinti.

Ugyancsak aggasztó eredménye lett a Finra Investor Education Foundation felmérésének , mely során az amerikai fiatalok 63 százaléka számolt be nagymértékű stresszről, ha a pénzügyeire gondol.

A szorongás háttere

A függetlenedéssel járó pénzügyi szorongásokat megfelelő tudásátadással csökkenteni lehet, ehhez azonban rendszerszintű erőfeszítésekre van szükség és fontos, hogy már általános iskolás korban kezdjenek el megtanulni a pénzzel bánni.

Nagy lehet a szorongás abban, aki szeretne függetlenedni ugyan, de ez valószínűtlennek tűnik, és van, aki kevésbé motivált a függetlenedésre vagy kevésbé látja bizonytalannak a megvalósíthatóságot, illetve nagyobb saját kontrollt érez a helyzete alakításában. A függetlenedéshez való viszony több tényezőtől függhet: családban jelen lévő megélhetéssel, takarékossággal kapcsolatos szorongásokkal, negatív társadalmi impulzusokkal.

Ez a függetlenedéssel járó szorongás annak ellenére jelen van, hogy ma a fiatalok egyre tudatosabbak, így pénzügyeikhez is egyre többen nyúlnak hozzáértéssel. A K&H ifjúsági indexének 2019. harmadik negyedéves adatai szerint egyre többen tesznek félre.

A 19-29 éves férfiak 65, míg a nők 42 százaléka rendelkezik megtakarítással.

A felmérés szerint a megtakarítási viselkedések nagyon különbözőek: a leginkább tudatos megtakarítási viselkedés 27 százalékra jellemző, ők már hónap elején félreteszik a kívánt összeget. A hónap végén megmaradt pénzt 23 százalék teszi el, 32 százalék csak alkalmanként takarít meg. Mindössze 18 százalékra tehető azoknak az aránya, akik egyáltalán nem tesznek félre.

 A függetlenedési szándékot a takarékoskodás célja is jól mutatja: a megtakarító fiatalok fele lakáscéllal tesz félre.

A megtakarítások átlagos összege 418 ezer forint körül alakult 2019 harmadik negyedévében: a 19-25 évesek körében mért átlag 220 ezer forint, ami a 26-29 éves korosztályban már 800 ezer forintra nő.

Ha tudnánk, mi a vége egy próbálkozásnak, nem neveznénk kísérletnek. A dolog természetéből adódik, hogy a kudarc benne van a pakliban. De néhány nagy siker elég ahhoz, hogy több tucat bukott projektet ellensúlyozzon.