rövid hír

A háború elhozhatja az ötmilliós babaváróhitel-bírságot is

Forbes
2022. március 09. 4 perc olvasás

Minden eddiginél alacsonyabb összegben folyósítottak a kedvezményes babaváró hitelből januárban, a gyermekvállalási cél megszegéséhez pedig egyre magasabb büntetőkamatok társulnak. Ha a kamatok megugrása tartós marad, az ötmillió forintos büntetési tétel is eljöhet a nyáron.

Januárban 29 milliárd forintra süllyedt a havi babaváró kölcsön folyósítása a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint. Bár az év elején sosem teljesít jól a babaváró, a 30 milliárd forint alatt maradó kihelyezés jelentős zuhanást mutat az egy gyermek születése után kamatmentessé váló kölcsönnél.

A kedvezményes hitel így alulmúlta az eddigi mélypontnak számító tavaly januári 35,9 milliárd forintos babavárókölcsön-folyósítást

– derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.


A babaváró hitel egy gyermek után mindenképp kamatmentes, három gyermek után pedig akár mind a tízmillió forintot is megkaphatják a szülők anélkül, hogy bármennyit is vissza kellett volna fizetniük hitelből. Ez a kedvező lehetőség ugyanakkor mindenképp a gyermek születéséhez kötött. Ha öt éven belül nem jön össze a baba, vissza kell fizetni az addigi kamattámogatást, és ezt követően csak piaci feltételek mellett lehet tovább fizetni a babaváró hitelt. A büntetés összege pedig egyre csak emelkedik.

Áprilistól már a 3,5 millió forintot kockáztatnak a babavárósok

Vagyis, ha nem születik gyermek öt éven belül, a kamatkedvezményt teljes egészében vissza kell fizetni. A kamatkedvezmény mértéke viszont egyáltalán nem az adósokon múlik, akár születik gyermekük, akár nem. Ez ugyanis egy állampapírpiaci referenciahozamhoz kötött, ami rohamosan emelkedett az elmúlt hónapokban.

A referenciamutató már 4,45 százalékos értéket vett fel márciusban, ami alapján 7,79 százalékos ügyleti kamat vonatkozik majd az áprilisban babaváró kölcsönt felvevőkre.

A még márciusban babavárót igénylők ezzel szemben 4,08 százalékos referenciahozam alapján vehetik fel a kedvezményes kölcsönt, ami 7,3 százalékos ügyleti kamatot jelent.


Ha kellő időben, a következő öt évben megszületik a gyermek, az emelkedésnek nincs jelentősége. Ha azonban nem születik meg időben, életbe lép a kamatvisszafizetési kötelezettség, ami alapján az áprilisi felvételnél már magasabb, 3 503 250 forintot kell visszafizetnie a szülőknek. Ha még márciusban felveszik a hitelt a szülők, azzal ennél valamivel alacsonyabb, 3 286 800 forintos összeget kockáztatnak, ha mégsem valósulna meg a családalapítás. A legkisebb kamatvisszafizetési kötelezettség azokat terheli, akik 2019. decemberében vették fel a hitelt – nekik gyermek nélkül is alig másfélmillió forint kamattámogatást szükséges visszafizetni.


A kamatok egyre csak emelkednek

Az ÁKK által közölt ötéves referenciahozam március 7-én már 6,13 százalékot tett ki, egy hétvége alatt emelkedett majdnem fél százalékot a mutató. Ha ez legalább három hónapig fennáll, júliusban már 9,97 százalékos ügyleti kamatra számíthatnak a babaváró hitelt felvevők,

a feltételek megszegése esetén pedig már 4,5 millió forintot kell visszafizetni a korábbi kamattámogatások miatt.

Még nem lehet biztosan látni, hogy hol áll meg a referenciamutató emelkedése. Ha a kockázatos körülmények továbbra is fennállnak, elképzelhető, hogy még magasabb átlagos hozamértékeket fog hozni a tavasz. 7,1 százalékos júniusi babaváró referenciamutató mellett a már 11,23 százalékos ügyleti kamat azt jelentené, hogy ötmilliós bírság sújtaná azokat a szülőket, akiknek a júliusi hitelfelvételt követő 5 évben nem születik gyermekük – mutatja a Bank360.hu számítása.

Borítókép: Luke Michael / Unsplash