Eugene - Unsplash
Pénz

Gyorsan beárazta a piac a szomszédban dúló háborút

Ács Gábor
2022. február 27. 5 perc olvasás

Nem csak a magyar kormány és teljes holdudvara nézte be, hogy meddig megy el Putyin, a befektetők nagy része is keményen arcra esett, amikor a héten egyre egyértelműbb lett, hogy elkerülhetetlen a komoly fegyveres konfliktus.

A tőzsde sosem volt szociálisan érzékeny és nem is lesz. Csak a profit számít, illetve a jövőbeli profitokkal kapcsolatos várakozások változása. Ha kirúg egy cég egy csomó embert, azt általában hatékonyságjavításként értelmezi a piac, és emelkedő árfolyammal jutalmazza. Persze nem mindig, például a cég iránti bizalom híján néha pánikreakciónak tartja, nagy problémák beismerésének, ilyenkor ellentétes a reakció.

A háború önmagában nem a tőzsde ellensége. Sok olyan időszakban emelkedtek az árfolyamok, amikor rengetegen haltak meg, de a hadiipar fellendülése, aztán az újjáépítés jót tett a növekedésnek és a cégprofitoknak. A terrortámadásokra se azért reagál ideiglenesen negatívan a piac, mert az értelmetlen emberáldozaton siránkozik, hanem mert az ijedt emberek kevesebbet költenek, utaznak, a bizonytalanság lassítja a növekedést.

A héten kitört háború se azért hozott komoly esést a tőzsdéken, mert ártatlan civilek ezreinek halála rémlett fel, hanem mert veszélybe került a cégek értékesítése Ukrajnában és Oroszországban, az esetleges kemény szankciók pedig tovább nyomhatják az ég felé az olaj és a gáz árát, ez pedig globálisan sok cég nyereségességét rontja, meg persze ad egy újabb lórúgást az amúgy is vágtázó inflációnak.

A háborút, illetve annak hatásait a múlt hétig nem árazta be a piac.

Nem csak a magyar kormány és teljes holdudvara nézte be, hogy meddig megy el Putyin cimbora, a befektetők nagy része is keményen arcra esett, amikor a héten egyre egyértelműbb lett, hogy elkerülhetetlen a komoly fegyveres konfliktus. Amikor pedig arra ébredtek csütörtökön, hogy szinte egész Ukrajnát támadják az oroszok, egy hetek óta főleg más okok miatt eső piacra érkeztek a pánikeladások.

Így viszont ekkora már igazi túladott piacot láttunk, várható volt, hogy jön egy nagy visszapattanás. Azt szinte biztosra lehetett venni, hogy az irányváltást a Wall Street mutatja majd valamikor, ez minden nagy beöntésben így működik évtizedek óta. Az viszont, hogy ez milyen gyorsan és milyen markánsan következett be, amilyen meglepő volt, olyan lenyűgöző. Az amerikai befektetők a háború hírére azonnal elérkezettnek látták az időt, hogy a nyitás után belevegyenek a nagy zakóba. Aztán péntek estig nem is álltak meg és zsinóron húzták vissza az árakat, amelyet aztán fellélegezve követett nemcsak Európa, de az egész világ.

Ehhez persze kellett, hogy csütörtökön minden gazdasági hírszájt azon csámcsogjon, hogy medvetartományba szakadt a Nasdaq, tehát több mint 20 százalékot zuhant a csúcsához képest rövid idő alatt. Az S&P is már korrekciós fázisba ért, 10 százalék feletti bukóval a csúcshoz képest, de az volt a lényeg, hogy az elmúlt hetekben legyalázott nagy tech cégek tértek magukhoz először és újra csak őket követte a tágabb piac. Az amerikai cégeket kevésbé érinti az ukrán krízis negatívan, ideális időpont lett a mélyben turkálásra a csütörtöki kezdeti pánikhangulat.   

Pláne, hogy közben elindult a sustorgás arról, hogy a Federal Reserve is visszavehet a szigorító kedvéből, ha nem enyhül a feszültség.

A Wall Streetet pedig per pillanat az infláció mellett leginkább az izgatja, hogy a piacot éltető pénzcsap elzárása, tehát az eszközvásárlási program leállítása mellett milyen gyorsan emeli a kamatokat a Fed. Péntekre már kezdett eltűnni a várakozásokból az 50 bázispontos március végi emelés és a piaci árazás inkább a 25-öt valószínűsítette. De a számoktól függetlenül minden befektető számol azzal, hogy ha a piaci hangulat ijesztő marad, a Fed ugyanúgy beveti a csodafegyvert, ahogy 2008 óta mindig: inflációtól és minden mástól függetlenül újra felszáll a helikopter, hogy szórják róla a pénzt. Ennek pedig érdemes elébe menni.

Azt, hogy háború van Ukrajnában, a héten végül igen gyorsan beárazta a piac. Az olajár a felszúrások mellett nem emelkedett érdemben tovább, amíg látszik esély a gyors lezárásra, a tőzsdét nem valószínű, hogy túlzottan érdekelni fogja, hogy mi folyik Ukrajnában, legfeljebb a régióban érdekelt cégek lehetnek tartósabban alulteljesítők. Most lehet várni a jó híreket a tárgyalásokról is, de a további nagy emelkedés se tűnik reális forgatókönyvnek, ha eltűnik az ok a Fed vészlazítására és a piac újra teljesen az inflációra és várható kamatpályára kezd koncentrálni. Arra, ami a háborús meglepetés előtti esést okozta.