Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Edgeplorer / 123RF

Most már biztos, hogy lesz szja-visszatérítés, ezekre költenénk a pénzt

Annyira biztos a kormány az 5,5 százalékos GDP-növekedésben, hogy a családok biztosra vehetik: visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadót. A felmérések azt mutatják: a legtöbbünk ingatlanfelújításra és a gyermekeire költené a pénzt.

„Nincs olyan forgatókönyv, hogy ne legyen meg év végére az 5,5 százalékos GDP-növekedés”, így garantált a jövő év eleji szja-visszatérítés – mondta ma a Kormányinfón Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter. Sőt, a tárcavezető szerin valószínűleg a 7,5 százalék is meglesz, de sok függ a karácsonyi vásárlási kedvtől is.

A NAV automatikusan utalja vissza az idei szja-t anélkül, hogy az állampolgároknak bármit kelljen tenniük. Korábban Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy lényegében minden gyermekes szülőnek, aki tavaly akár csak egy napig is jogosult volt családi pótlékra, visszajár a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadó. A visszatérítés felső értékhatára a 2020 decemberi, a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott teljes, munkaidőben alkalmazásban állókra vonatkozó havi átlagkereset 12-szerese.

Adó-visszatérítést kapnak 2022 elején a gyermeket nevelő háztartások – ennek feltételeiről mi is írtunk.

Fejenként a maximális összeg 800 ezer forint lehet, egy-egy háztartás így akár 1,6 millió forinthoz is juthat attól függően, hogy ennyi adót fizetett be 2021-ben. Az ingatlan.com reprezentatív, online felmérést készített, amelyen 700 válaszadó jelölte meg, mire költené a visszatérítést.

Lakásfelújítás és gyerekek

A válaszadók legnagyobb része, 22 százaléka ingatlanának felújítására költené az összeget.

“A lakásfelújítás népszerűsége érthető, mivel a hazai ingatlanállomány minősége javulásra szorul. Ráadásul a gyermekes háztartások a lakáskorszerűsítésre fordítandó teljes összeg felét az államtól visszakaphatják lakásfelújítási támogatásként, így az szja-visszatérítéssel gyakorlatilag dupla támogatáshoz juthatnak. Összességében a jövő év elején, a visszatérítések kifizetését követően jó eséllyel újabb lakásfelújítási boom indulhat az országban” – fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlan.com kérdésére válaszolók 18 százaléka a beérkező visszatérítést ingatlanvásárlásra fordítaná. Tehát összességében a megkérdezettek legnagyobb része, 10-ből 4-en valamilyen lakáscélra fordítanák ezt az egyszeri juttatást. 

A megkérdezettek 12 százaléka pedig a gyermekeikre, például a taníttatásukra szánná a 2022 elején érkező pénzt. “Természetesen a lakáscélú felhasználással is van átfedés, hiszen a gyermekek is részesülnek a korszerűsítés, vásárlás kedvező hatásaiból” – tette hozzá Balogh László.

Kép: ingatlan.com

Törlesztés, autó, nyugdíj, biztonsági tartalék

A felmérés szerint 12 százalékuk a hiteltartozásait csökkentené, Balogh László szerint az szja-visszatérítéssel a hitelmoratóriumban résztvevők például a törlesztés nélküli hónapokban felhalmozódott összeget mérsékelhetik. A megkérdezettek szintén 10 százaléka váratlan kiadásokra tenné félre a pénzt.

Az érintettek 7 százaléka régóta esedékes nagyobb kiadást (például autóvásárlást, nagyobb értékű eszközöket) finanszírozna belőle, 6 százaléka más befektetésre vagy nyugdíjcélú megtakarításra fordítaná a visszajáró összeget. Az extra juttatásból tehát a többség hosszabb távra szóló beruházást finanszírozna vagy biztonsági tartalékot képezne, mindössze 4 százalékuk fordítaná például utazásra. 

Borítókép: Edgeplorer / 123RF

Oszd meg!