Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Forbes Flow: 7 erős mondat az embertől, aki a konyhából mozgat milliárdokat

Elkezdődött a budapesti Akvárium Klubban a 2017-es Forbes Flow, a magazin magyar kiadásának üzleti fesztiválja. A délelőtti szekciók egyik vendége Szabó László, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere és társtulajdonosa volt. Az egykori Concorde Alapkezelőből átalakuló Hold teljes sztorija a legfrissebb Forbesban olvasható – ahol részleteket is elárulunk arról, hogyan váltak szét a Jaksity György nevével fémjelzett Concorde Értékpapírtól. 

Szabó László sosem fogja vissza magát, a színpadon most Galambos Márton főszerkesztővel beszélgetett – és nemcsak az aktuális piaci helyzetről (buborék fújódik), vagy a szétválásásról (“A Concorde egy friss felmérés szerint a 10 legerősebb magyar márka egyike, gondolhatjátok, milyen döntés volt elhagyni.”), hanem hobbijáról és az alapkezelői munkáról is. Íme, hét erős mondat az embertől, aki a konyhájából mozgat milliárdokat.

A munkáról és a magánéletről

1. “35 éves koráig az embernek k@rva keményen kell dolgoznia, reggeltől estig. Akkor tanulja ugyanis meg a szakmát. Aztán vissza lehet venni.”

2. “Az irodaházak álmosítanak. Sokszor szoktam a szobámban vagy a teraszon dolgozni, de a feleségem rám szólt, úgyhogy mostanában ki szoktam ülni a konyhába.”

3. “Van egy bivalyfarmom Hévíz mellett, de nem a tőkepiacok helyett csinálom, hanem a mellett. A tőkepiac az első számú szerelem még mindig.”

szabo_laszlo_forbesflow

Szabó László, a Hold Alapkezelő vezetője Galambos Mártonnal, a Forbesfőszerkesztőjével beszélget a Forbes Flow üzleti fesztiválon. Fotó: Fekete Csaba

Az alapkezelésről és arról, ami a világban történik

4. “Befektetési döntéseket nem lehet >>bizottságosdit<< játszani. Próbáljátok ki, nem fog működni.”

Arról, hogy 2007-ben bement az irodába, és azt mondta, adjanak el mindent. Aztán 2008-ban kitört a válság:

5. “Régóta furcsállottam az amerikai piacot, drágának tartottam. Esett az eső, rossz kedvem volt, anyám is beteg volt. Elolvastam néhány cikket és két napig nem aludtam. Írtam egy saját cikket és előadtam bent, azt mondtam: adjunk el mindent. 2007 volt, minden emelkedett, abban a pár hónapban buktunk – aztán épp ezért a válságban nem estünk nagyot.”

6, “Hiába van igazad, ha túl korán van igazad, csődbe mész.”

7. “Marhára nem kell izgulnia senkinek. A kötvénypiaci buborék, a világban tapasztalt pénzbőség és az alacsony kamatok akkora probléma, hogy úgy se tudunk vele mit csinálni. Ezen ne idegeskedjen senki. Még soha nem látott alacsony kamatszinten – még soha nem látott mértékben adósodott el a világ egyik fele. Tulajdonképpen ez történik.”

 

Borítókép: Szabó László a Forbes Flow üzleti fesztiválon. Fotó: Fekete Csaba

Oszd meg!