Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Olcsón adta, de így is nyer Ronaldo távozásán a Juventus

Öt év alatt garantált 15 milliót kap, Cristiano Ronaldo teljesítménye alapján pedig még nyolcmillió euróhoz juthat a Juventus, ami nem sok egy legendáért cserébe, de a fizetésén és az amortizációs költségeken még többet spórol – derül ki a KPMG Football Benchmark gyorselemzéséből.

Augusztus 31-én, kedden vált hivatalossá: távozik a Juventustól Cristiano Ronaldo. A Manchester United már múlt héten bejelentette, hogy visszatér hozzájuk a világklasszis futballista – 15 milliót fizetnek érte a Juventusnak, amit 8 milliós bónusz követhet, ha jó eredményeket hoz a sztár.

Egy év volt hátra Ronaldo torinói szerződéséből, sokáig úgy tűnt, hogy ki is várják ezt az időszakot, mielőtt végleg elköszönne a Serie A-ligától.

A Juventus végül pénzügyi okokból (is) dönthetett úgy, elköszön a portugál játékostól.

Nem véletlen, a klub tavaly több mint 700 millió eurós adósságállománnyal rendelkezett, a koronavírus pedig közel 320 millió eurós kárt okozott a csapatnak. 

Rövid távon bukik vele, de helyrerázhatja a pénzügyeit a csapat

A pénzügyek miatt már több éve vakarhatják a fejüket a Juventus vezetői, a növekvő sztárgázsik és az eladósodás hosszú folyamata mellett tavaly még a koronavírus is keményen beléjük rúgott.

Már februárban arról írt a sportsajtó, hogy a focistáinak fizetésén fog spórolni a csapat.

52 milliót ér, a Juve 14 milliót veszített rajta. De csak rövidtávon, ugyanis 29 millió eurónyi amortizációt és CR7 57 milliós fizetését sem kell kipengetnie az olasz csapatnak. Fotó: KPMG Football Benchmark // Facebook

Végül ez is lehetett az egyik fő ok, hogy a Juve is elengedte Ronaldót: a 15 plusz 8 millió eurós díj mellett 29 milliót spórolnak azon, hogy nem kell amortizációként elszámolni a társaság mérlegében az eredeti, 116 milliós transzferár utolsó egy évre jutó összegét.

Emellett 57 milliót spórolnak azon, hogy Ronaldónak már nem kell fizetést adni – ez pedig az utóbbi években jelentősen felpumpálta a klubok költségeit.

Rövid távon azért természetesen veszteségként is el kell számolni Ronaldo átigazolását, ez a játékos regisztrációs jogainak leírásából származik.

Nem Ronaldo átigazolásával zárult a focis transzferszezon, Messi a PSG-től kapott kétszer 25 milliót, a Real Madrid pedig a Paris Saint-Germainnak tett 220 millió eurós rekordajánlatot Mbappé átigazolásáért, a PSG végül az utolsó pillanatban mondott nemet az üzletre. 

Borítókép: Juventus

Oszd meg!