Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

EU: aki nem zöld befektetésekben utazik, pénzügyileg is jobban megszenvedi a klímaváltozást

A környezetszennyező cégekbe fektetőket a klímaváltozás miatt szaporodó károk érzékenyebben fogják érinteni, mint azokat, akik zöld cégekbe invesztálnak – állítja az Európai Értékpapír-piaci Hatóság.

A klímaváltozás az egész Földet érinti, és világszerte egyre több kárt fog okozni: legyen szó a nyomában járó aszályokról, erdőtüzekről, áradásokról, viharokról vagy más természeti csapásokról.

Nem csak a környezetet, de a piacot sem fogják kímélni a hatások: az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) most 24 ezer, összesen 10,7 billió euró értékű pénzügyi alap kitettségét vizsgálta meg.

És úgy találta, hogy az úgynevezett barna, vagyis hagyományos szektorokba fektetők pénze nagyobb veszélyben van, mint azoké, akik a zöld cégekbe invesztálnak – írja a Reuters.

Ennek oka, hogy a zöld befektetések jellemzően kevésbé koncentrálódnak egy-egy cégnél, sokkal jellemzőbb, hogy azok, akik ilyenre szánják pénzüket többféle vállalatot választanak ki a céljaiknak.

Hamis a kép, hogy eleget tettünk a klímacélokért a kutatóból lett cégvezér szerint

Akár a befektetések ötödét is érintheti egy-egy katasztrófa

Az ESMA egy előzetes, éghajlatváltozás miatti veszélyeket figyelembe vevő becslése szerint

a környezetszennyező cégekbe érkező befektetések 8-19 százalékát érinthetik klímakatasztrófa miatti pénzügyi károk, míg ugyanez a zöld befektetések esetében 3-7 százalékos.

Az ESMA jelentése szerint a rendszerszintű veszteségek is nagyobbra rúgnak a barna befektetéseknél. Ennek oka pedig az, hogy a piac ezen részének szereplői jobban függenek egymástól.

Nyitókép: Tony Webster / Wikimedia

Oszd meg!