Pénz

Elszálló energiaárak: kik keresnek durván jól rajta?

Forbes
2021. október 29. 2 perc olvasás

Mutatjuk a milliárdosokat, akik egyáltalán nem bánják, hogy hétéves csúcson az olaj.

A szűkös globális kínálat és az erős kereslet miatt világszerte emelkednek az olajárak, Kínában például van, hogy egy teljes napot kell várniuk a teherautó-sofőröknek a tankolásra.

De persze minden rosszban van valami jó, pontosabban: minden rosszban van, akinek jó – valakik azzal is jól járnak, hogy hétéves csúcson van az olajár.

Olajmilliárdosok

Mint az amerikai Forbes is írja, az olajtársaságok részvényei az egekbe szöktek idén: a Chevron 33 százalékos, az Exxon Mobil 55 százalékos, a Hess 5 százalékos, a Conoco Phillips 89 százalékos növekedést produkált, míg az Occidental Petroleum kis híján duplázott (92 százalék), a Diamondback Energy pedig meg is lépte a duplázást (122 százalék).

Ennek eredményeként több amerikai olajmágnás vagyona megugrott:

  • Harold Hamm (a Continental Resources, Amerika legnagyobb független olajtársaságának tulajdonosa) vagyona jelenleg 15,8 milliárd dollár – hat hónappal ezelőtt „mindössze” 9,4 milliárd volt.
  • George Kaiser, a Kaiser-Francis Olajtársaság vezetőjének vagyona közel megduplázódott, 10,5 milliárd dollárra nőtt a fél évvel ezelőtti 5,8-ről az amerikai Forbes becslései alapján.
  • Jeffrey Hildebrand (Amerika legnagyobb magánkézben lévő olajvállalatának termelési adatai alapján) megtriplázta vagyonát, 6 milliárd dollárra.

Az olajárakat több tényező hajtja fel, az okokról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Borítófotó: TC Energy / Facebook