Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egyértelmű, hogy ez ma a legjobb magyar kockázatmentes befektetés

A Forbes magazin áprilisi számában jól elmerültünk a magyar lakossági állampapírpiac rejtelmeiben, de egy kérdés nyitva maradt: fel tudja-e venni a hozamversenyt az új kétéves papír a méltán népszerű inflációkövető kötvénnyel? Mára kiderült: nem. A nyertes neve továbbra is 2022/I, jelenlegi kamata 4,05 százalék, ami még nőhet is jövő nyártól.  Aki lejárat előtt eladja, az is csak egy százalékot veszít, tehát – bár nem erre szánták – , már egy éves távon is versenyképes.

nougy

Az e havi Forbes lapzártájáig még nem derült ki, hogy a beígért új kétéves lakossági papírra milyen kamatot kínál majd az Államadósság Kezelő Központ. Cikkbéli várakozásunk 2,25-2,5 százalék lett,  a múlt hét elején pedig jött is a bejelentés: 2,5. Innentől teljes a kép a lakossági állampapír-palettán, végig lehet pásztázni, hogy el lehet-e kerülni az idei negatív reálhozamot.

Az infláció ugyanis emelkedik, s noha épp ma a márciusi adat alacsonyabb lett a vártnál (az előző év azonos hónapjához képest 2,7 százalék 3 helyett), éves szinten 2,5-tel biztos lehet számolni.

Mi tudja ezt megugrani? Az elmúlt évek legnépszerűbb lakossági papírja, a Kamatozó Kincstárjegy biztos nem a maga 2 százalékával.

Mivel jövőre sem várható az infláció csökkenése, a vadiúj Kétéves Állampapír 2,5 százaléka is határeset, kamatadóval korrigálva pedig inkább bukta. Nézzük inkább a nyerőket.

A Prémium Államkötvény kamatozása az inflációhoz kötött, azon felül fizet prémiumot. Az emelkedő infláció mellett annyira kedvező volt a befektetőknek az előző széria 2,75, illetve 3,25 százalékos prémiuma, hogy ezek értékesítését az év elején befejezték és új sorozattal rukkoltak elő. Ezek közül a 3 éves papírt 2020/K-nak hívják, míg az 5 éves neve lett 2022/I. A kamatperiódus minden évben július végén fordul, de a frissen kibocsátott papíroknál ezt megtoldották visszafelé pár hónappal, tehát a ma megvehető kötvények igen magas kamata 2018 közepéig változatlan lesz. Ez a 3 évesnél 3,55 százalék, az 5 évesnél az überelhetetlen 4,05.

4

De ha előre tekintünk, lehet már kalkulálgatni azzal is, hogy mi lesz az ábra jövő nyártól. Ehhez az idei átlagos infláció lesz a kiindulópont, amelynél reálisan számolhatunk 2,5 százalékkal. Ettől a prémium papírok kamata is nőhet a következő ciklusra, a 2020/I-nél megközelítheti az 5 százalékot. Tehát ennél a papírnál nagyjából két és negyed évre biztosra vehetjük a bőven 4 százalék feletti átlagkamatot, amihez képest sehol sincs a Kétéves Államkötvény 2,5 százaléka.

Persze ha a három, vagy az öt éves futamidejű kötvényből kiszállunk, azért fizetni kell. De legalább most már nem két százalékot, mint korábban, hanem csak egyet. Aki tehát biztos abban, hogy legalább egy évig nem kell hozzányúljon a pénzéhez, egyértelműen az öt éves inflációkövető kötvénnyel jár a legjobban.

A kamatelőny pedig annál nagyobb, minél tovább tudja megtartani a papírt.

Végül egy gondolat a Bónusz Államkötvény sorozatról, mely mostanság háttérbe szorult a prémium kötvények mögött. A 3, 5 és 9 év futamidejű bónuszok kamatát ugyanis a 12 havi kincstárjegyaukciókon kialakult átlaghozam alakítja, erre kerül még a prémium. Mivel a magyar piac abban a sajátos helyzetben van, hogy az infláció már megjött, de a kincstárjegyhozamok továbbra is a nullához konvergálnak, ez nem tesz jól a bónusz papírok hozamának. Viszont ha nyárig elindulnak felfelé a kincstárjegyhozamok, akkor ez változhat, a kamatmeghatározás szeptemberben lesz, az azt megelőző négy aukció eredménye számít. Ilyet kéthetente tartanak, tehát július végétől érdemes figyelni az aukciós hozamokat, amelyek meghatározzák majd a bónusz papírok következő évét.

További részletek a lakossági állampapírokról (például arról, hogy van-e értelme az alternatív befektetési formákat kinyírva iszonyatos adófizetői pénzekkel megtámogatni a magas kamatozásukat), a magazin áprilisi számában. 

Oszd meg!