Na, valahogy így lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2020-ban egy sikeres nyomtatott magazinból tudod meg, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, immár másodszor. Ezt azért nehéz lett volna előre látni. Nem úgy értem, hogy tavaly nehéz lett volna […]

Bővebben

Egy gyönyörű grafikonon a bitcoin lufi kipukkadása

Felgyorsult az esés a karácsony előtti utolsó munkanapon a kriptopénzek piacán, úgy tűnik, sokan inkább pihenni akarnak az ünnepek idején, nem pedig folyamatosan a monitorokhoz ragadva figyelni a vadabbnál vadabb ármozgásokat. Ennyi egyébként épp elég is lehet ahhoz, hogy egy ennyire ész nélküli szárnyalásban a trend megforduljon, de a pár nap alatti 40 százalék szakadás sokakat ráébreszthet: ez most kaszinózás.

A bitcoinban az utolsó értelmezhető korrekció november közepén volt, amikor 7500 dollárról 5500-ig esett az árfolyam. Onnan stabilan növekedve került az árfolyam 10 ezer dollár fölé, majd … de beszéljen inkább a grafikon.

bitcoin_zuhan

A mai nap, illetve ármozgás azért fontos, mert a folyamatos, de viszonylag kis lépéses emelkedésből december 6-án szabadult el a kurzus, onnantól szárnyalt egészen durván, ezzel egyött nőtt meg benne a változékonyság. Öt nappal ezelőtt érte el napon belül a csúcsot, amikor kis híján érintette a 20 ezer dollárt. De aznap már piroslott a gyertya, vagyis alacsonyabban végzett az előző napinál.

Ez általában negatív előjel, a következő napok profitrealizálását csak ez alapján is törvényszerűnek lehet nevezni. Egészen tegnapig ez bőven belefért a szükséges visszaesésbe, de ma a konszolidálódás helyett az esés begyorsult, zuhanásba csapott át, az árfolyam pedig visszatért nagyjából oda, ahonnan a begyorsulás, az ész nélküli száguldás kezdődött bő két hete. Lassan 40 százalékos a veszteség pár nap alatt, ami rendkívülinek számít.

A világszerte nagy számban nyilatkozó szakértők nem igazán tudnak mit mondani azon túl, hogy rulett az egész, mehet bármerre, meg hogy ekkora emelkedés után mindig jön a visszaesés. De mivel elég sok nagy bitcoin-játékos kereskedik grafikonok alapján, az kijelenthető, hogy aki erre a piacra merészkedik és nem akar rövid úton tönkremenni, kötelező a chartizmus alapfokú ismerete.

Ezzel a legelső hatalmas eséssel valami biztos megváltozott. Rengetegen égették meg magukat, már senki sem gondolhatja, hogy a kriptopénzek csak felfelé tudnak menni. Nagyjából ennyi, ami biztos, nőtt az esélye annak, hogy a piac rövid távon inkább konszolidálódik és nem tör újabb csúcsokra. Ennél többet jósolni viszont a kóklerség kategóriája lenne.

 

"A felnőtt horgászok többsége totál analfabéta. Egy átlaghorgász nagyjából 3 ezreléket tud a horgászatról, én talán 3 százalékot."

Bodrogai Ferenc, a Forest Papír alapítója