Fotó: Fotó: Chris Liverani // Unsplash
rövid hír

Eddig örült a kétharmadnak a piac, megint gyengül a forint, nagyot esett az OTP

Forbes
2022. április 05. 2 perc olvasás

A piac a hét elején még ünnepelte, hogy marad a kiszámíthatatlanságában kiszámítható Orbán Viktor, vagyis a stabilitás. Az EU Bizottsága azonban minden jel szerint komolyan veszi a magyar korrupciót, megindul a jogállamisági mechanizmus is, emiatt a piac ma büntetett is. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke maga jelentette be, hogy megindul a jogállamiság-eljárás Magyarország ellen, illetve hogy a covid-helyreállítási alapból sem juthat egyelőre forráshoz a magyar kormány. Mindkét ügyben egyértelmű az ok: a magyarországi korrupció

Miért volt rossz a hangulat a tőzsdéken? 

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1610,52 pontos, 3,55 százalékos csökkenéssel, 43 787 ponton zárt kedden. Ez viszonylag nagy esésnek számít, pláne az elmúlt napok után. 

Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta, a keddi negatív tőzsdei hangulathoz jelentősen hozzájárult az Európai Unió bejelentése,  hogy elindítják a  jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben.

Ekkor kezdett egyszerre esni a Mol, a Richter, az OTP árfolyama, és halmozták fel a jelentős mínuszokat.

A nemzetközi befektetői hangulat is negatív, miután Oroszország Ukrajna elleni háborújának egyre durvább részletei derülnek ki (a visszavonuló orosz csapatok több száz ártatlan civilt mészároltak le Bucsában, de más, Kijev melletti településeken is). Emiatt lehetnek újabb szankciók, és ez mutatkozik meg a tőzsdei hangulaton.

  • A Mol 90 forinttal, 3,06 százalékkal 2850 forintra csökkent, 2,9 milliárd forintos forgalomban.
  • Az OTP-részvények ára 595 forinttal, 4,83 százalékkal 11 735 forintra esett, forgalmuk 14,9 milliárd forintot tett ki.
  • A Magyar Telekom árfolyama 7,0 forinttal, 1,73 százalékkal 398 forintra gyengült, forgalma 113,9 millió forint volt.
  • A Richter-papírok árfolyama 190 forinttal, 2,64 százalékkal 7010 forintra csökkent, a részvények forgalma 1,4 milliárd forintot ért el.

Megint szenved a forint: 375 az euró

Jelentősen gyengült a forint kedd estére a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Az euró jegyzése 13 óra után ugrott meg, 377 forint is volt a jegyzés, miután bejelentették a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben. Később korrigált kissé, 375-ös szintig az árfolyam.

A svájci frank árfolyama 363,38 forintról 369,90 forintra nőtt, a dollár jegyzése pedig 336,49 forintról 343,55 forintra erősödött.

(MTI, Forbes)