Zbynek Burival // Unsplash
Fotó: Zbynek Burival // Unsplash
Pénz

Dráma az olajpiacon: nulla dollár alá szakadt a hordónkénti ár a kifutás előtt

Ács Gábor
2020. április 20. 2 perc olvasás

Óriási a túlkínálat a piacon, hamarosan nem lesz hol tárolni a hordókat.

Egészen elképesztő összeomlásba torkollt az amerikai típusú könnyűolaj (WTI) kifutó, májusi lejáratának kereskedése: értékének nagy részét elvesztette, 17 dollárról indulva 1 dollár alá is benézett. A következő, júniusi lejárat is 10 százalék felett zuhant, de még 20 dollár felett jár. Ezért a benzinárban csak kisebb csökkenés várható a következő napokban.

Szerény forgalom mellett omlott össze a legközelebbi lejárat, az látszik, hogy az átlagos eladási szándékkal szemben nem maradt szinte semennyi vételi érdeklődés. Normális piacon a kereskedők számára rutinfeladat a pozíciók kifutás előtti átkötése távolabbi lejáratokra, most azonban komoly zavar támadt a kereslet-kínálatban.

A brutális túlkínálat miatt szinte senki nem szeretné, hogy leszállítsák neki fizikailag lejáratkor az olajat, a tréderek mellett ők is az eladói oldalon állnak a fronthónapnál és veszik a távolabbi lejáratokat. A leszállítási ponton, Oklahomában folyamatosan nő a tároló kihasználtsága, a várakozások szerint hamarosan megtelik és ez így is marad hónapokig.

Ez lényegében annak a következménye, hogy az olajkitermelő országok későn állapodtak meg a kitermelés csökkentésében és a mérték sem elegendő. A csökkentés hatása csak májustól látszik, ugyanakkor a kereslet globálisan legalább 30 százalékot zuhant és senki se tudja, hogy ez meddig marad így. Csak a járvány gyors megfékezése esetén normalizálódhat az olajpiacon a helyzet, de valószínűbb, hogy újabb kitermelés-csökkentésekre kényszerülnek az érintett országok.

A cikk befejezésekor a májusi olaj 0,3 dollárig szakadt. Soha nem volt még ekkora különbség a fronthónap és a következő lejárat között.

Frissítés: időközben -11 dollár alá esett a WTI nyersolaj hordónkénti ára az egyhónapos határidős piacon.