Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Döbbenet: újra 10 ezer dollár fölé repült a bitcoin

Hónapok óta döbbenetes mértékben emelkedik a bitcoin árfolyama, egy nagy rohammal péntek éjjel átlépte a 10 ezer dollárt. A piac ismerői szinte egyöntetűen arra számítanak, hogy a száguldó árfolyam egyre nagyobb tömegeket csábít a kriptodevizák piacára, ez pedig egy darabig még táplálja az emelkedést.

Tipikus FOMO – ezzel a címmel jelent meg a Forbes júniusi számában a kriptopiaci fejleményekről szóló cikkünk. Írásakor épp 8800 dollárra szaladt fel az árfolyam, a magazin megjelenéskor 7800-ra korrigált, így ha valaki akkor vásárolt, mára, bő két hét alatt több mint 30 százalékot keresett. Az igazi FOMO (fears of missing out, vagyis a félelem attól, hogy kimaradunk valamiből, esetünkben az emelkedésből, a nagy nyerőből) pedig még csak most kezdődhet, amikor a világsajtó tele lesz az álomhatár áttöréséről szóló hírekkel. És valóban, magyar idő szerint péntekről szombatra virradó éjjel a 10 ezer elérése után az emelkedés még magasabb fokozatba kapcsolt, szombat hajnalban már 10700 felett járt.

Ténykérdés, hogy amikor legutóbb, történetében először megugrotta a bitcoin a 10 ezer dollárt, utána bő egy hét alatt 15 ezerig szárnyalt, majd újabb bő egy hét alatt elérte eddigi csúcsát valamivel 20 ezer dollár alatt. Ez 2017 végén volt, onnan gyors zuhanás, majd kitartó, szinte folyamatos ereszkedés következett, egészen az idén tavaszi 3-4 ezres szintekig.

A trendváltást, az újbóli emelkedést nem egy-két nagy és fontos hír váltotta ki, hanem több fontos változás kezdett beépülni az árfolyamba. A legfontosabbak: nagyon gyorsan terjed a blokklánc technológia a világban, egyre több cég veszi komolyan a kriptopénzeket, folyamatosan kapnak engedélyt és jönnek a piacra kripto alapú  befektetési termékek, de egyre könnyebb belőlük vásárolni is, sok platform kínál könnyű kereskedési lehetőséget.

Látványos, hogy másfél éve még a nagypályás alapkezelők többsége lesajnálóan beszélt a bitcoinról, lufinak tartották, távol maradtak a piacáról. Ma már egyre több alapkezelő vallja, hogy egy szerény részt érdemes a portfóliókból kriptoba allokálni. A lényeg, hogy megjelentek az ázsiai befektetők régi, de még mindig növekvő érdeklődése mellett olyan nagy intézményi befektetők is megjelentek vevőként a piacon, mint a nyugdíjpénztárak.

Ilyen piaci helyzetben könnyen elkapja a gépszíj a befektetőket, de az, hogy szinte az összes kriptopiaci megmondóember ugyanarra számít 10 ezer felett, már inkább gyanús. Ekkora ugrás után, amint a későn érkezők vételei kifulladnak, egy kiadós korrekció igencsak benne van a hangulatban

Az újabb kriptoőrület okairól további részletek a magazin júniusi számában.


 

“Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem,igazad lesz.”