Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bill Gates már a következő járványtól fél – pedig a mostanival sem járt rosszul

A világ harmadik leggazdagabb embere szerint pár éven belül itt a következő globális járvány. Gates hiába gazdagodott idén, lecsúszott egy helyet a milliárdoslistán.

Jelentős valószínűsége van annak, hogy a világ a mostanihoz hasonló járvánnyal néz szembe 10-15 éven belül,

de fel kell készülni rá, hogy akár 3 év múlva is jöhet

– jósolta Bill Gates, a Microsoft alapítója egy podcast-beszélgetésben a Portfolio.hu szerint. Mindez egy globális pandémia okozta paranoia közben nem lenne nagy jóslat, de tudni kell, hogy Gates már egy 2015-ös Ted Talkon is arról beszélt, hogy a világ nincs felkészülve egy járvány kezelésére és ugyan nyilván nem beszélt sem Kínáról, sem a koronavírusról, akkor nagyon jól írta körbe, mit jelent egy globális pandémia.

Most úgy fogalmazott: „Ha bármi is megöl a világon 10 millió embert a következő évtizedekben, valószínűleg az nem egy háború lesz, hanem egy nagyon fertőző vírus. Nem lövedékek, hanem mikróbák”

Gates, aki maga is home office-ból dolgozik, azt is elmondta, hogy a járvány után nem tér vissza minden a régi kerékvágásba: „Azt jósolom, hogy az üzleti utak fele és az irodai munkanapok 30 százaléka fog eltűnni. Továbbra is lesznek üzleti utak és irodai napok, de nem annyi, mint korábban.” Ebben a témában már sokat nyilatkozott. Pár nappal korábban Gates még kardoskodott, hogy sem a Zoom, sem vállalatának terméke, a Microsoft Teams nem fogja helyettesíteni a személyes találkozókat és üzleti utakat. Egy hete viszont örült annak, mennyivel egyszerűbb az üzleti naptára most, hogy nem utazhat.

Gates-nek amúgy sok panasza nem lehet a járványra,

az év eleje óta vagyona 15 milliárd dollárral 129 milliárdra nőtt a Bloomberg indexe szerint, míg a Forbes listája kicsit szerényebb 119 milliárd dolláros vagyont jelöl meg.

Gates Mindkét listán a harmadik Jeff Bezos és Elon Musk mögött. Gates már nem a Microsoftból él, részvényeinek javát eladta vagy elajándékozta (közel 40 milliárd dollárnyit a Gates Foundationnek), alig 1 százaléknyi részesedést tartott meg.

Vagyona most már egyéb befektetéseiből származik. A nyilvános adatok szerint

portfóliójának bő felét milliárdostársa, Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway teszi ki.

A másik híres készpénztermelő cég, amiben nagybefektető a Walmart, Amerika legnagyobb kiskereskedelmi lánca. Ezeken felül több milliárd dollárral van bent olyan cégekben, mint a Coca Cola, a Waste Management Inc, vagy az AutoNation.

Oszd meg!