Pénz

Annyian főznek feketén pálinkát, hogy az már a legálisan működő főzdéket tolja a csőd felé

Forbes
2019. október 17. 3 perc olvasás

Egy nagyobb kereskedelmi pálinkafőzde éves termelési mennyiségének felel meg a tízezer liternyi illegális gyümölcspárlat és nyolcezer liter cefre, amelyet csupán néhány rajtaütés alkalmával foglalt le idén a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal.

A Pálinka Nemzeti Tanács szerint a feketekereskedelem olyan súlyos, hogy több pálinkafőzdét is a csőd szélére kényszerít és a hatóságok is tehetetlenek.

A legtöbb illegális pálinkát Békés megyében foglalta le a NAV, ahol összesen hétezer liter igazolatlan eredetű alkoholterméket találtak. Ez a mennyiség egy átlagosnál nagyobb kereskedelmi pálinkafőzde éves termelési mennyiségével egyezik meg.

Májusban itt találtak hétezer liter illegális párlatot a pénzügyőrök, amit az előkészített üvegek alapján egyértelműen kereskedésre szánt a tulajdonos. Szeptemberben pedig Baranyában foglaltak le hatezer liter banánból és fügéből készült cefrét foglaltak le.  

Volt, hogy a magánfőző internetes hirdetése keltette fel a NAV figyelmét, amiben az eladó memóriakártyákat árult, de a próbavásárláskor az adathordozók mellé megvételre kínált fel zárjegy nélküli pálinkát is.

2018-as adatok alapján az országban bár több, mint húszezer magánfőzésre szolgáló lepárlókészülék van bejegyezve, az eladott párlatadójegyek alapján maximum hétezer berendezést használtak.  Tavaly hivatalosan mindössze 115 ezer liter gyümölcspárlatot készítettek saját fogyasztásra a magánfőzők.

Az idén eddig lefoglalt párlatmennyiséget, 42 alkoholfokkal számolva 150 magánfőző készíthetné el egy év alatt és az ezzel járó, literenként kiváltott adójegyek összértéke több, mint 10 millió forint lenne.

Ki főzhet pálinkát? 

A NAV közleménye szerint  magánfőző az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik. A jogszerűen eljáró magánfőzők egy évben legfeljebb 86 liter 42 fokos párlatot állíthatnak elő, amit csak a magánfőző, valamint családtagjai és vendégei fogyaszthatják, de nem értékesíthetik. A gyümölcspárlatok otthoni elkészítéséhez minden esetben párlat adó jegyet kell igényelni a NAV-tól, még a főzést megelőzően. Ezt annak kell igényelnie, aki a lakhelye szerinti önkormányzatnál magánfőzőként regisztrált. A párlatadójegy egy liter párlat előállítására jogosít, illetve igazolja a jövedéki adó megfizetését és az eredetet is.