Borítókép: Matolcsy György, az MNB elnöke online sajtótájékoztatón jelenti be a jegybank 3000 milliárdra rúgó gazdaságvédelmi lépéseit válaszul a koronavírus okozta visszaesésre 2020 áprilisában. 
Fotó: Borítókép: Matolcsy György, az MNB elnöke online sajtótájékoztatón jelenti be a jegybank 3000 milliárdra rúgó gazdaságvédelmi lépéseit válaszul a koronavírus okozta visszaesésre 2020 áprilisában. 
rövid hír

Drasztikus kamatemelések, soha nem látott lakáshitel-drágulás várhat ránk év végén

Forbes
2021. november 22. 4 perc olvasás

A pénzpiaci kamatok olyan jelentősen emelkedtek a jegybanki kamatemelés miatt, hogy több futamidőre jelenleg olcsóbb a hitel kamata, mint a referenciakamat szintje. A hosszan fix hitelek reneszánsza jöhet. 

Az infláció elleni küzdelem miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) emelte a jegybanki alapkamatot, így a lakosság által felvehető hitelek is átárazódnak, emelkednek a törlesztők. Az MNB által a múlt héten meglépett, kétlépcsős, összességében 0,7 százalékpontos jegybanki kamatemelés következtében a banki jelzáloghitel kamatok és a hitelek árazásának alapját biztosító pénzpiaci kamatlábak olyan mértékben csúsztak egymásra, hogy a múlt hétvégén a piacon öt olyan pénzintézetet is talált a money.hu kalkulátora, amelyeknek

 tízéves kamatfixálás mellett használt lakásra nyújtott hitelének legjobb ügyfeleknek kínált top-kamata alacsonyabb volt, mint a pénzpiaci referenciakamatok szintje.

Hasonlóan egymásra csúsztak az ötéves kamatperiódussal bíró hitelek kamatai és az ötéves referenciakamat szintje is. A kamatbázishoz képest negatív kamatszint mellett hosszan még a nagyon jó ügyfeleknek sem éri meg hitelezni.

Ilyen kamatok mellett a bankok sem költségeiket, sem a kockázati felárukat nem tudják érvényesíteni. A bankok egymás közötti versenye miatt a korábbi hónapokban látott visszafogott kamatkiigazításoknak vége, minden banknál érdemi kamatemelésre kell felkészülni.

Még tovább emelte az alapkamatot a jegybank – de most nem úgy, ahogy kedden

Drágulnak a rövidebb futamidejű hitelek is

A jegybanki kamatemelés a pénzpiaci kamatszinteket is alaposan megkavarta. A Budapesti Kamatswap Ügyletek (BIRS) öt és húszéves fixingje közötti kamatkülönbözet mindössze

négy bázispont volt pénteken, miközben 2020 tavaszán még 1,3 százalékos különbözetet is lehetett mérni.

Ugyanígy egymásra csúszott az öt- és tízéves fixing, annak dacára, hogy a két időtávra szóló kamatok között lényegében júniusig, az MNB kamatemelési ciklusának elindulásáig stabil, 0,5 százalékpontos különbség volt. November 10-e óta egyébként a tízéves BIRS értéke folyamatosan alulmúlja az ötéves futamidő értékét. Ez is jól mutatja, hogy a kamatemelési ciklus miatt alaposan drágulnak a rövidebb futamidejű hitelek. A jegybank azonban hiába próbálkozik, a kamatemeléssel egyelőre nem tudja megfogni a forint gyengülését.

Így drágulnak novembertől a hitelek – mutatjuk a számokat

A hosszan fix hiteleket visszafogottabban drágíthatja a piac

Ebben a kamatkörnyezetben a money.hu szakértői szerint további átalakuláson mehet át a lakáshitel piac. Azon ügyfeleknek, akiknek jelenleg nincs folyamatban hitel elbírálásuk, vagy a következő napokban nem tudnak a hitelbírálathoz szükséges valamennyi irattal gyorsan sikeres hiteligénylést lebonyolítani, azoknak jó eséllyel nem az 5 vagy az eddig legfelkapottabb, 10 éves kamatfixálás mellett nyújtott lakáshitel felvétele lesz javasolható, hiszen

a következő hetekben az öt, de legfőképpen tíz évre fixált kamatozást kínáló kölcsönök drágulása várható.

Eközben a jelenleg is megfelelő kockázati marzsot biztosító, hosszan fix hitelek kamatszintjét nem, vagy csak a rövidebb kamatperiódussal rendelkező hiteleknél visszafogottabban drágítja majd jó eséllyel a piac. A hosszan, akár a teljes futamidőre fix kamatozást kínáló konstrukciók komoly előnye, hogy az ügyfél a hitel teljes futamidejére, 15-20 évre is fix törlesztőrészlettel számolhat.

Bátrabban emelt kamatot a jegybank, de kiderült, az alapkamat nem is olyan fontos

Ennek köszönhetően nem kell tartani attól, hogy mekkora lesz az infláció és hogyan alakulnak emiatt a jegybanki és a banki kamatszintek. Ennek a biztonságnak a felára ugyanis soha nem volt olyan alacsony, mint az a következő hetekben várható.

Borítókép: Matolcsy György, az MNB elnöke online sajtótájékoztatón jelenti be a jegybank 3000 milliárdra rúgó gazdaságvédelmi lépéseit válaszul a koronavírus okozta visszaesésre 2020 áprilisában.